Kuukauden tekstiili -sarja 2018:

Vuonna 2018 kuukauden tekstiili -sarjan teema on kirjonta. Loppuvuoden aikana teoksiaan esittelee tekstiilitaiteilija Helena Vaari.

Heinäkuu: Helena Vaarin ajatuksia työstään ja teoksistaan

Suunnittelen ja valmistaman taide- ja kirkkotekstiilejä. Olen suunnitellut neljä piispankaapua ja kirkkotekstiilit kymmeneen kirkkoon sekä ollut muotoilijana Sellgrenillä Orimattilassa ja Marja Kurjella Helsingissä. Kotini ja työtilani ovat Hollolassa.

Helena Vaari taidekirjoo. Kuva Seppo Sirkka

30 vuoden aikana käsistäni on lähtenyt lähes 300 kirkkotekstiiliä. Koska tekstiilit on valmistettu laadukkaasti kestävistä materiaaleista, ovat ne kaikki edelleen käytössä kirkkojen tilaisuuksissa. Olen myös taidekäsityöläinen ja valmistan suunnittelemani tekstiilit. Tekniikka on vaativaa taidekäsityötä, jossa yhdistyvät vapaa taidekirjonta ja applikaatio. Kirkkotekstiilit valmistettiin jo keskiajalla kirjomalla ja ompelemalla. Taidekirjontani pohjautuu vanhaan perinteeseen tämän päivän menetelmillä.

Väri, muoto, kangas, lanka, valo, varjo ja kontrasti ovat taiteeni avainsanoja. Tekstiilitaiteelle on ominaista materiaalin vahva olemus. Kuvaan taidetekstiileissä usein kangasta kankaalla. Vaate ihmisen päällä on hyvin veistoksellinen. Kankaan laskosten kuvaaminen lähes samalla materiaalilla tasossa, kuvana, on aina kiehtonut minua. Tumman sininen kangas varjon kohdassa alkaa elää, kun sen päälle kirjoo oranssia lankaa. Valkoinen silkkilanka saa kankaan valoisan kohdan loistamaan.

Roomatar ompelukoneessa. Kuva Helena Vaari.

Roomatar, 2017. Helena Vaari. Kuva Johannes Wiehn.

Tekstiilit ovat tapani maalata. Käsittelen värejä samalla tavalla kuin öljyvärimaalari; tämä lisää punaista maalia, minä punaista kangasta ja lankaa teokseen. Materiaali antaa teokselle mielenkiintoisen struktuurin. Pieni lanka on jo itse kolmiulotteinen, langassa on kierre, kiilto ja vahva väri. Lanka on väri ja neula sivellin.

Liturgiset tekstiilit eli kirkkotekstiilit ovat kristinuskon sanomasta vertauskuvin kertovia tekstiilejä, joilla on sekä esteettinen että käytännöllinen tehtävänsä jumalanpalveluksessa. Kirkkotekstiilit kuuluvat osana jumalanpalvelukseen, aivan kuten puhe, musiikki, kukat ja koko kirkkotila.

Pyhtään kirkon violetti antependium, Helena Vaari, 2017. Kuva Juha Tanhua.

Pyhtään valkoinen antependium, Helena Vaari. Kuva Johannes Wiehn 2017.

Haluan kertoa kirkkotekstiileillä sanomaa kaikille ihmisille, niillekin, jotka eivät ole symboliikan asiantuntijoita. Toivon, että tekstiilit omalla tavallaan antaisivat henkistä voimavaraa ihmisille ja kertoisivat kirkkovuoden sanomaa kuvioillaan ja estetiikallaan – kuin rukouksena.

Kirkko on työllistänyt taiteilijoita satoja vuosia. Joka kerta kun käyn kirkossa valmisteilla olevien töitteni kanssa, tunnen suurta kiitollisuutta saadessani tehdä työtä pyhään paikkaan. Se on suuri ilo ja kunnia. Voin itse olla yhtenä lenkkinä niiden taiteilijoiden ketjussa, jotka ovat jo melkein pari tuhatta vuotta saaneet rakentaa ja koristaa kirkkoja.

Helena Vaari

Täällä voit tutustua myös Kuukauden tekstiili -sarjan arkistoon:

2018 Tupu Mentu

2017 Piitu Nykopp, Maskun villaintarsiapeitteen reproduktio ja seuran jäsenten tekstiilit

2016 Päivi Fernström ja Raija Rastas

2015 Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta