Kuukauden tekstiili -sarja 2020:

Vuonna 2020 Kuukauden tekstiili -sarjan aloittaa tekstiilitaiteilija Aino Favén. Aino esittelee teoksiaan tammikuusta kesäkuuhun.

HELMIKUU 2020: Valkoinen vaeltaja ja Variaatioita tuulelle

Valkoinen vaeltaja. Kuva Jari Laukkanen.

Valkoinen vaeltaja (2005) on nimeltään teos, jossa ensimmäisiä kertoja käytin materiaalina ohutta hedelmäpussimuovia, jota kertyy elintarvikeostosten yhteydessä. Se on vanhaan silakkaverkkoon solmittu ryijy, hapsuina muovipusseista leikatut suikaleet. Teoksen värit tulevat pusseihin painetuista logoista ja mainoksista. Vielä tuolloin ei juuri merten muoviroskista paljoa puhuttu eikä kierrätys-sanakaan ollut vielä yleisessä käytössä, mutta teoksen ajattelin symboloivan verkkoa, joka kerää itseensä eri puolille maailmaa levittyvää merten mukana kulkevaa muovijätettä.

Variaatioita tuulelle. Kuva Aino Favén.

Alkuperäinen sysäys tämän kuultavan ja kevyen materiaalin käyttöön tuli jo vuonna 2000, kun etsin materiaalia tilateokseen Länsituuli nimiseen pohjoismaiseen näyttelyyn. Näyttelytila oli vanha räjäytysbunkkeri Harakan saaressa. Sen metrin paksuisten seinien yläreunassa on matalat ritilän peittämät ikkuna-aukot merelle. Halusin hyödyntää aukoista virtaavaa ja valoa ja tuulta. Monia eri materiaaleja kokeiltuani ja hylättyäni keksin kokeilla suikaletta eväspussistani. Tämä oli tarkoitukseen täydellinen materiaali. Sidoin ristikkoon muutamia pitkiä suikaleita ja Variaatioita tuulelle -teos oli siinä. Nauhat tanssivat upeasti tuulessa ja heijastivat auringon valoa muuntuen lakkaamatta. Tanssista on kuvattu myös video, joka toimii itsenäisenä taideteoksena. Se oli ensimmäinen videoteokseni.

Aino Favén

Täällä voit tutustua myös Kuukauden tekstiili -sarjan arkistoon:

2020 Aino Favén

2019 Riitta Raunio, Pekka Helynen, Sami Korhonen, Tua Helve, Maarit Kalmakurki, Joanna Weckman ja Johanna Oksanen

2018 Tupu Mentu ja Helena Vaari

2017 Piitu Nykopp, Maskun villaintarsiapeitteen reproduktio ja seuran jäsenten tekstiilit

2016 Päivi Fernström ja Raija Rastas

2015 Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta