Kuukauden tekstiili -sarja 2020:

Loppuvuoden 2020 aikana saamme nähdä kurkistuksen tekstiilitaiteilija ja kuvataidekasvattaja TaM Virpi Vesanen-Laukkasen teoksiin.

Virpi kertoo: "Taiteessani aihe määrittää toteutustavan. Teen mm. kierrätetyistä materiaaleista reliefejä, paperista pukuveistoksia ja kankaasta pehmeitä veistoksia. Käytän käsityömenetelmiä sekä tekstiilimateriaalia ja -tekniikoita. Olen pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Teoksiani on julkisissa- ja yksityiskokoelmissa Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä."

Syyskuu: Esterit

Esittelen syyskuun tekstiilinä polyesterista valmistetuista vaatteista toteuttamiani tekstiilireliefejä. Kutsun teoksia Estereiksi.


Esterit saivat alkunsa taidenäyttelystä, jossa vierailin ystäväni kanssa. Taiteilijan tuotanto oli meille tuttu, ja odotimme näkevämme ihania ja yllättäviä väriyhdistelmiä. Näyttely oli pettymys, mutta onneksi ystäväni tarvitsi vaatteita, ja suuntasimme seuraavaksi UFF:lle. Tarjouspäivät olivat meneillään, ja rekit olivat täynnä polyesterista valmistetuttuja vaatteita. Emme ostaneet mitään, mutta vaatteissa hehkuivat ihanasti kaipaamani värit. Parin päivän päästä palasin myymälään ja kannoin sieltä työhuoneelleni kassillisen värikkäitä polyestermekkoja ja -paitoja. Ihailin mielikuvituksellisia kuoseja ja väriyhdistelmiä, laskoksia, rypytyksiä, volankeja ja rusetteja - eri vuosikymmenten muotimuistoja. Sommittelin vaatteita pinoihin, siirsin pinot pöydälle, kieputin ja kiinnitin vaatteita toisiinsa. Nostin ne pöydältä seinälle ja jatkoin sommittelua. Tein vaatteista tekstiilireliefejä, jotka nimesin Estereiksi. Kieputin ja kiinnitin vaatteet nuppineuloilla toisiinsa. En leikannut kankaita, vaan palautan vaatteet takaisin kiertoon kokonaisina. Sitä ennen suunnitelmissani
on kuitenkin mm. muotinäytös Estradiesteri ja Polyesteripileet. Molemmissa tapahtumissa pukeudutaan näihin vaatteisiin. Lopuksi, kun annan vaatteen pois, kuvaan vaatteen sen uuden omistajan päällä.


Nyt kuvissa olevat kolme Esteriä ovat esillä Suomenlinnassa HAA Galleriassa Paljain silmin - With the Naked Eye -näyttelyssä 3.-27.9.2020. Kuratoidun näyttelyn järjestävät Taiteilijat O ja TEXO.Ester Primavera 2019 kierrätetyt polystervaatteet, kieputus ja kiinnitys, 150 x 100 cmEster Aurora 2019 kierrätetyt polystervaatteet, kieputus ja kiinnitys, 150 x 100 cm, 120 x 100 cmHolyester 2019 kierrätetyt polystervaatteet, kieputus ja kiinnitys, 150 x 100 cm

Kuvat: Jari Laukkanen


Virpi Vesanen-LaukkanenTäällä voit tutustua myös Kuukauden tekstiili -sarjan arkistoon:


2020 Aino Favén ja Virpi Vesanen-Laukkanen

2019 Riitta Raunio, Pekka Helynen, Sami Korhonen, Tua Helve, Maarit Kalmakurki, Joanna Weckman ja Johanna Oksanen

2018 Tupu Mentu ja Helena Vaari

2017 Piitu Nykopp, Maskun villaintarsiapeitteen reproduktio ja seuran jäsenten tekstiilit

2016 Päivi Fernström ja Raija Rastas

2015 Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta

2013 Talvikki Lausala

2011 Laila Kindt