Kuukauden tekstiili -sarja 2020:

Loppuvuoden 2020 aikana saamme nähdä kurkistuksen tekstiilitaiteilija ja kuvataidekasvattaja TaM Virpi Vesanen-Laukkasen teoksiin.

Virpi kertoo: "Taiteessani aihe määrittää toteutustavan. Teen mm. kierrätetyistä materiaaleista reliefejä, paperista pukuveistoksia ja kankaasta pehmeitä veistoksia. Käytän käsityömenetelmiä sekä tekstiilimateriaalia ja -tekniikoita. Olen pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Teoksiani on julkisissa- ja yksityiskokoelmissa Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä."

Marraskuu: Pehmeitä juttuja

Kuva 1 Onko siellä joku? 2015
tuoli, tekstiili, vanu, ompelu, n. 80 x 100 x 60 cm

”Virpi Vesanen-Laukkasen maailma on huolellisesti ommeltu olemassaolon palasista. Se koostuu iloisista ja surullisista tapahtumista, lasten ja aikuisten vaikutelmista. Se maailma on lapsuudesta täysi-ikäisyyteen ja täysi-ikäisyydestä vanhuuteen muuttumista, kun tarpeellisesta tulee tarpeetonta ja päinvastoin.” Lainaus on osa venäläisen taidelehden artikkelista näyttelystäni Pietarissa vuonna 2005.

Ompelen yhä muotoaan muuttavia olemassaolon palasia. Onko siellä joku? sai alkunsa, kun lapsenlapseni katsoi illalla hämärään huoneeseen ja sanoi: ”Tuolla on joku, se on musta, ja sillä on kaksi jalkaa.” Minä näin vain tuolin, 3-vuotias näki jotain muuta.

Kuva 2 Yksityiskohta teoksesta
Leikkiessämme yhdessä maailmani lainalaisuudet ja mittasuhteet muuttuvat. Arkiset tilanteet ja tutut ihmiset näyttäytyvät hetken toisina, kunnes ne palaavat taas ennalleen.

Kuva 3 Karvaiset jalat 2015
tuoli, tossut, 60 x 50 x 46 cm

Kuva 4 Karvainen käsi 2015
tuoli, tekstiili, vanu, ompelu, 60 x 46 x 46 cm

Kolmiulotteiset teokset saavat vaikutteita surrealismista sekä elämästä lastenlasten ja heidän perheidensä kanssa. Ihmettelen, leikin ja asetun alttiiksi tapahtumiselle. Hahmotan taiteen keinoin tilaa, jossa uusi syntyy dialogissa eri ikäkausien välissä.

Kuva 5 Alliparvi oli esillä Mummonmökissä, toiminnallisessa installaatiossa kesällä 2017.

Kuva 6 ja Kuva 7 Mummonmökissä oli myös Iso halaus

Kuva 8 Tissituoli 2018
tuoli, tekstiili, vanu, ompelu, n. 80 x 100 x 60 cm

Aloitimme vuonna 2018 yhteistyön Silja Purasen ja Leena Illukan kanssa. Nyrjähdys, venähdys, murtuma -näyttelymme ovat rakentuneet erilaisiksi kokonaisuuksiksi kulloisenkin tilan ja tilanteen mukaan. Nyt kahdeksas ryhmänäyttelymme on esillä Porvoossa Vanhassa Kappalaisentalossa 22.11. 2020 saakka. Siellä on myös Tissituoli.

Kuvat Jari Laukkanen ja Virpi Vesanen-Laukkanen

Virpi Vesanen-Laukkanen

Täällä voit tutustua myös Kuukauden tekstiili -sarjan arkistoon:

2020 Aino Favén ja Virpi Vesanen-Laukkanen

2019 Riitta Raunio, Pekka Helynen, Sami Korhonen, Tua Helve, Maarit Kalmakurki, Joanna Weckman ja Johanna Oksanen

2018 Tupu Mentu ja Helena Vaari

2017 Piitu Nykopp, Maskun villaintarsiapeitteen reproduktio ja seuran jäsenten tekstiilit

2016 Päivi Fernström ja Raija Rastas

2015 Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta