Kuukauden tekstiili -sarja 2020:

Vuonna 2020 Kuukauden tekstiili -sarjan aloittaa tekstiilitaiteilija Aino Favén. Aino esittelee teoksiaan tammikuusta kesäkuuhun.


Toukokuu 2020: Kuinkas sitten kävikään?


Kuva Aino Favén

Kuinkas sitten kävikään on monien tarinoiden teos. Sen kaikki osat on leikattu käytetyistä muovipulloista ja -pakkauksista. Ne ovat sisältäneet shampoota, hoitoaineita, pesuaineita, voiteita, tuulilasin pesunesteitä, virvoitusjuomia, saippuaa. Aloitin työn keräämällä ja ottamalla talteen kaikenlaisia mahdollisia pakkauksia. Pesin, poistin etiketit, leikkasin soikioita, sitten sommittelin ja etsin niistä syntyvää maisemaa. Ompelin soikioita yhteen, purin ja ompelin taas uudelleen. Kiinnitin huomiota siihen, miten kohta pois heitettäviä pakkauksia varten on kehitelty mitä kauneimpia materiaaleja, helmiäispintoja, läpikuultavuutta ja värejä. Pakkaukset kaupan hyllyillä houkuttelevat ulkonäöllään ostajaa. Minäkin pyrin esteettisyyteen ja
kauniiseen lopputulokseen. Kun työstän hylättyä tavaraa ja roskaa, muuttuu se oudolla tavalla arvokkaaksi, jopa korvaamattomaksi. Löydän aarteita: vedessä ja auringossa vuosia ollut kanisteri, joka on menettänyt suurimman osan punaisesta väristään, mutta muuttunut maalaukseksi. Teos leijuu seinän edessä ja valaistuna luo eri värisiä varjoja ja syvyyttä seinään. Haluan häivyttää materiaalien arkisuutta, mutta toivon, että katsoja tunnistaa ja löytää lähemmässä tarkastelussa tuttuja asioita jokapäiväisestä elämästä.
Kuinkas sitten kävikään? 2019 254 cm x 180 cm

Kuva Aino Favén


Lokit ja muut on reliefi, joka on ommellen koottu muovipulloista ja pakkauksista leikatuista soikioista. Muutamiin soikioihin on akryyliväreillä maalattu melko tavallisten, mutta myös uhanalaisten vesilintujen muotokuvat: kalalokki, selkälokki, pikkulokki, haahka.

Lokit ja muut (yksityiskohta: selkälokki) 2020 koko työ 90 cm x 90 cm Kuvat Aino FavénAino Favén
Täällä voit tutustua myös Kuukauden tekstiili -sarjan arkistoon:


2020 Aino Favén

2019 Riitta Raunio, Pekka Helynen, Sami Korhonen, Tua Helve, Maarit Kalmakurki, Joanna Weckman ja Johanna Oksanen

2018 Tupu Mentu ja Helena Vaari

2017 Piitu Nykopp, Maskun villaintarsiapeitteen reproduktio ja seuran jäsenten tekstiilit

2016 Päivi Fernström ja Raija Rastas

2015 Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta

2013 Talvikki Lausala

2011 Laila Kindt