Kuukauden tekstiili -sarja 2020:

Vuonna 2020 Kuukauden tekstiili -sarjan aloitti tekstiilitaiteilija Aino Favén, joka esitteli teoksiaan tammikuusta kesäkuuhun. Aino, suuret kiitokset, että saimme tutustua taiteeseesi!

Loppuvuoden 2020 aikana saamme nähdä kurkistuksen kuva- ja tekstiilitaiteilija Virpi Vesanen-Laukkasen teoksiin. Tervetuloa Kuukauden tekstiili -sarjaan, Virpi!

Heinäkuu: Postikorteista ommellut teokset

Taiteessani aihe määrittää toteutustavan. Teen mm. kierrätetyistä materiaaleista reliefejä, paperista pukuveistoksia ja kankaasta pehmeitä veistoksia. Käytän käsityömenetelmiä sekä tekstiilimateriaalia ja -tekniikoita. Olen pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Teoksiani on julkisissa- ja yksityiskokoelmissa Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. Olen koulutukseltani tekstiilitaiteilija ja kuvataidekasvattaja TaM.

Esittelen heinäkuun kuukauden tekstiileinä kierrätetyistä - lähetetyistä ja vastaanotetuista - postikorteista toteutettuja teoksiani. Kortit on reunustettu ja yhdistetty käsin ompelemalla. Hitaaseen ompeluun ovat osallistuneet myös harjoittelijani ja ystäväni.

Kuva1: Sinulle 2003, kukka-aiheiset postikortit, ompelu, 132 x 420 cm

Ensimmäinen korteista toteutettu teokseni oli esillä heinäkuussa 2003 Harakan saaren Lennätin-näyttelytilassa. Teos ja näyttelyni olivat nimeltään Sinulle. Näin kirjoitin näyttelytiedotteessani.

Joll´on lempiväinen mieli,

sille selvä kukan kieli

Oheisella tekstillä varustetun postikortin lähetti Hilma Lyydi-neidille viime vuosisadan alkupuolella. Näyttelyni innoittajana ja
materiaalina ovat kukka-aiheiset postikortit. Lähtökohtana oli eräs kirpputorilla käsiini osunut vanha kukkakortti. Ihastuin kauniiseen kuvaan, ja kun pysähdyin lukemaan siihen kirjoitettua viestiä, löysin kuvan takaa ihmisen ikävän toisen luo. Se sisältyi pieneen tarinaan, jossa tiivistyivät kirjoittajan elämän tärkeimmät kuulumiset sekä kaipuu kortin saajaa kohtaan.

Postikortit ovat kommunikaatiota aikakaudelta ennen kuva- ja tekstiviestejä. Ne ovat populaarikulttuuria ja kitschiä, kuin kuvallisia iskelmiä, joihin on kuvattu miljoona ruusua ja silloin tällöin muitakin kukkia. Tällä hetkellä ne näyttävät olevan viestejä ajalta, jolloin kaikki oli hitaampaa. Hidasta on myös ompelu, työtapa, jolla kortit on yhdistetty toisiinsa. Käsinkirjoitetut kortit on ommeltu käsin yhteen. Täten ne muodostavat suuren pinnan, kun yksittäisistä kukista rakentuu yhdessä ruusutarha, jonka toisella puolella levittäytyy erilaisten ajan haalistamien käsialojen kirjoma pinta ihmisen viesteistä toiselle ihmiselle. Ompeleet reunustavat kortteja ja yhdistävät eri aikakausien viestit toisiinsa. Useimmat niistä ovat onnentoivotuksia ja lyhyitä tervehdyksiä, jotkut pieniä tarinoita. Useissa korteissa ikävöidään, ”milloin tulet käymään?” tai ”kirjoita edes kortti, niin tiedän että muistat”.

Kuva 2: Ruusumuuri 2004, ruusuaiheiset postikortit, ompelu, 132 x 780 cm

Kuva 3: Ruusumuuri, yksityiskohta

Sinulle ostettiin Valtion taidekokoelmaan, ja halusin seuraavaankin yksityisnäyttelyyni korttiteoksen. Ruusumuuri on ommeltu ruusuaiheisista korteista. Nämäkin kortit ovat kulkeneet monien käsien kautta. Kukkamuurin toinen puoli täyttyy lähettäjien toiveista, toivotuksista ja viesteistä.

Kuva 4: Osas rakastaa 2004, äitienpäiväkortit, kirjansidonta, 22 x16 x 4 cm

Kuva 5: All our loving ways 2004 äitienpäiväkortit, kirjansidonta, 18 x 15 x 3 cm

Olen valmistanut korteista myös taiteilijakirjoja. Osas rakastaa -niminen kokonaisuus on toteutettu äitienpäiväkorteista ja omistettu äideille. Kirjat on nimetty korttien sisältämien runojen mukaan.

Kuva 6: Terveiset ystävälle 2017, postikortit, paperileikkaus, kollaasi, ompelu, 15 x 11 x 1,5 cm

Kuva 7: Terveiset täältä 2015, sidottu kirja, postikortit ja korttien tekstit, 12,5 x 21 x 2 cm

Terveiset ystävälle ja Terveiset täältä tein taiteilijakirjoja esitteleviin yhteisnäyttelyihin.

Kuva 8: Toisella rannalla 2008-

Palaan takaisin Harakan saaren Lennätin-näyttelytilaan. Kukkakorttien lisäksi minua kiehtovat merimaisema-aiheiset lomakortit. Ensimmäinen lomakorttiteos valmistui 2008 ja se oli päivitettynä esillä Harakan saaren taiteilijoiden Näkyvä ja näkymätön meri -näyttelyssä kesällä 2019. ”Hyvin menee, tänään paloi jo nahka” olivat veljesten terveiset kotiin onnistuneelta lomalta 1970-luvulla. Näissäkin korteissa näkyy ajan ja arvojen muutos.

Kuvat Jari Laukkanen ja Virpi Vesanen-Laukkanen

Virpi Vesanen-Laukkanen

Täällä voit tutustua myös Kuukauden tekstiili -sarjan arkistoon:

2020 Aino Favén

2019 Riitta Raunio, Pekka Helynen, Sami Korhonen, Tua Helve, Maarit Kalmakurki, Joanna Weckman ja Johanna Oksanen

2018 Tupu Mentu ja Helena Vaari

2017 Piitu Nykopp, Maskun villaintarsiapeitteen reproduktio ja seuran jäsenten tekstiilit

2016 Päivi Fernström ja Raija Rastas

2015 Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta