Kuukauden tekstiili -sarja 2018:

Vuonna 2018 kuukauden tekstiili -sarjan teema on kirjonta. Loppuvuoden aikana teoksiaan esittelee tekstiilitaiteilija Helena Vaari.

Syyskuu: Roomatar

Kuva Johannes Wiehn.

Tekstiilit ovat tapani maalata. Käsittelen värejä samalla tavalla kuin öljyvärimaalari; tämä lisää punaista maalia, minä punaista kangasta ja lankaa teokseen. Materiaali antaa teokselle mielenkiintoisen struktuurin. Pieni lanka on jo itse kolmiulotteinen, langassa on kierre, kiilto ja vahva väri. Teokset ovat maalauksia ompelukoneella ja uniikkia taidetta Suomessa. Lanka on väri ja neula sivellin.

Olen tehnyt taideteoksia muodista kankaan liikkeen inspiroimana. Forum Romanumin Vestan neitsyiden patsaat kertovat Rooman historiasta ja muodista 2000 vuoden takaa. Valokuvasin upeat marmoripatsaat ja taidekirjoin yhdestä niistä uusimman teokseni Roomatar (2017). Patsaan marmori pehmeni ja kangas alkoi elää.

Helena Vaari

Täällä voit tutustua myös Kuukauden tekstiili -sarjan arkistoon:

2018 Tupu Mentu ja Helena Vaari

2017 Piitu Nykopp, Maskun villaintarsiapeitteen reproduktio ja seuran jäsenten tekstiilit

2016 Päivi Fernström ja Raija Rastas

2015 Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta