Kuukauden tekstiili -sarja 2020:

Vuonna 2020 Kuukauden tekstiili -sarjan aloittaa tekstiilitaiteilija Aino Favén. Aino esittelee teoksiaan tammikuusta kesäkuuhun.

TAMMIKUU 2020: Horizon ja Pisara meressä

Seuraavan puolen vuoden aikana esittelen teille kerran kuussa muutamia teoksiani ja kerron niiden synnystä. Olen valmistunut tekstiilitaiteilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1985. Työ taiteilijana on vienyt minua tekniikasta ja materiaalista toiseen enkä ole malttanut sitoutua niistä mihinkään. Vaikka käytän itsestäni nimitystä tekstiilitaiteilija, eivät teokseni useinkaan ole tekstiilistä valmistettuja, vaan tuo sitoutumattomuus on antanut vapauden materiaalivalintojen suhteen.

Vuonna 2005 Design Forumissa esillä olleen näyttelyni nimi oli Eräitä muodonmuutoksia. Ote näyttelyn tiedotteesta:

Näyttelyn johtolankana kulkee merenpinnan korkeus. Maapallomme elää jatkuvassa muutoksessa. Yritämme laskea ja laatia ennusteita siitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Sulaako ikijää ja nostaa merenpintaa pysyvästi?

Kuva 1. Yksi näyttelyssä olleista teoksista oli Horizon , tilallinen maalaus silkkiorganzalle, joka koostuu neljästä vapaasti ripustetusta 109x185cm kokoisesta reaktioväreillä maalatusta silkkipaneelista. Kuva Heikki Tuuli.

Kuva 2. Pisara meressä (2005), jossa seitsemälle alareunastaan siniseksi maalatulle läpikuultavalle silkkipaneelille projisoitiin videota sulavasta jäästä tippuvista vesipisaroista. Suuren huoneen kokoiseen tilateokseen liittyi ääni, jossa viidellä eri kielellä lasketaan tippuvia pisaroita aina hiukan eri tahdissa. Kuva Heikki Tuuli.

Kuva 3. Pisara meressä - videopysäytyskuva, kuva Aino Favén.

Aino Favén

Täällä voit tutustua myös Kuukauden tekstiili -sarjan arkistoon:

2019 Riitta Raunio, Pekka Helynen, Sami Korhonen, Tua Helve, Maarit Kalmakurki, Joanna Weckman ja Johanna Oksanen

2018 Tupu Mentu ja Helena Vaari

2017 Piitu Nykopp, Maskun villaintarsiapeitteen reproduktio ja seuran jäsenten tekstiilit

2016 Päivi Fernström ja Raija Rastas

2015 Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta