Norsumarssi Intiasta

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.

Tammikuun tekstiilit Maija-Leena Seppälän kokelmista

Helsingin Stockmannilla oli 1960-luvun alussa myyntinäyttelyssä vanhoja intialaisia tekstiilejä. Sieltä on kotoisin oheinen TORAN (104 x 48 cm), Kutchin alueen kirjottu oviverho, jonka iäksi ostohetkellä ilmoitettiin 70-80 vuotta eli tuon tiedon mukaan toran on valmistunut 1800-luvun loppupuolella. Toran suojasi kodin oviaukkoa ja sen ajateltiin pitävän pahat henget loitolla, erityisesti terävät pyät karkottivat niitä.

intia3p.jpg

Toranin kirjonta on tehty ketjupistoin. Usein on vaikea erottaa onko kyseessä ketjupistot vai ketjuvirkkaus, mutta virkattu ketju on yleensä tiiviimpi ja umpinaisempi kuin ketjupistoin ommeltu viiva. Tunnistusapua saa myös siitä, jos kirjonnan nurja puoli on nähtävissä. Siellä siirtymät kuviosta toiseen tai langanpäiden päättelyt voivat paljastaa tekniikan.

intia2p.jpg

intia1p.jpg

Toranin välikaitaleessa pykien yläpuolella on yksinkertaista konekirjontaa. Reunojen monikerroksiset kaitaleet on kiinnitetty myös koneompelein, mutta nurja puoli paljastaa, että näiden kaitaleitten allakin on ketjupistoraidat. Intialaisissa tekstiileissä on usein pienistä kangassuikaleista tehtyjä tupsuja kuten tässäkin toranissa. Pohjakangas on silkkiä ja se on tuettu karkealla puuvillakankaalla, kirjontalangat ovat silkkiä.


intia6p.jpg

Myös norsut on ostettu Stockmannin myyntinäyttelystä. Ne on päällystetty vanhojen rikkimenneitten tekstiilien jäännöspaloilla, joista osa on hyvinkin kuluneita. Kirjontalangat ovat silkkiä ja puuvillaa. Norsujen lisäkoristeena on helmiä ja lankatupsuja. Norsut on luultavasti tehty myyntiä varten eivätkä käsittääkseni ole toranin kaltaisia aitoja kansantekstiilejä, mutta niissä käytetyt kangaspalaset ovat varmasti vanhojen tekstiilien osia.

Näistä 1960-luvun ostoksista, toranista ja norsuista, alkoi kiinnostukseni etnisiin tekstiileihin.

intia4p.jpgintia5p.jpg