Mandariinineliöt Kiinasta

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.

Maaliskuun tekstiilit Maija-Leena Seppälän kokoelmista


Kiinan keisarillisessa hovissa oli tuhansittain korkeasti oppineita virkamiehiä, mandariineja. Heidät oli jaettu virka-asemansa perusteella yhdeksään hierarkiseen luokkaan. Näiden luokkien tunnuksina olivat virkakaavun rintaan ja selkään kiinniteyt MANDARIININELIÖT, joihin kirjotut linnut ilmaisivat hänen arvoasemansa hovissa. Se oli tärkeä viesti yhteisössä, jossa alempiarvoinen kunnioitti aina kaikissa olosuhteissa ylempäänsä.

Virkamiesten asemaa kuvaavat linnut ovat:

KURKI; ensimmäisen luokan virkamies
KULTAINEN FASAANIi; toinen luokka
RIIKINKUKKO; kolmas luokka
VILLIHANHET; neljäs luokka
HOPEAFASAANI; viides luokka
JALOHAIKARA; kuudes luokka
MANDARIINISORSA; seitsemäs luokka
VIIRIÄINEN; kahdeksas luokka
PARATIISILINTU; yhdeksäs luokka

Sotilailla oli vastaava arvojärjestys, mutta heidän tunnuksinaan olivat erilaiset eläimet (todelliset ja tarueläimet). Sekä virkamiesten että sotilaitten arvomerkit olivat käytössä 1300-luvun lopulta vuoteen 1912.

Virkamiesten mandariinineliöitten koko ja kirjontatavat vaihtelevat vuosisadasta toiseen, mutta arvoasemasta kertova lintu on aina neliön (alkuvaiheessa oli käytössä myös ympyrä) keskellä ja muut symbolikuviot ympäröivät sitä. Kiinalaisessa symboliikassa jokaisella kirjotulla kuviolla on oma merkityksensä. Symboliikka on monimutkaista ja tulkittavissa eri yhteyksissä eri tavoin. Symbolien merkitys muuttuu tai saa uusia merkityksiä, kun samaa kuviota on useampia tai kuvio esiintyy muiden kuvioiden kanssa.

mandariininelio1p.jpg
mandariininelio2p.jpg
mandariininelio4p.jpg

Oheiset mandartiinineliöitten kopiot on ostettu Yuan Longin silkkiliikkeestä Pekingistä vuonna 1993 ja ne on ommeltu tyynyiksi Suomessa. Neliöitten koko on 28x28 cm. Pohjakangas on silkkiä, samoin kirjontalangat, kirjontapistona on laakapisto muunnoksineen.

Kuvien mandariinineliöistä löytyvät seuraavat symbolikuviot. Oheen liitetyt selitykset ovat yksinkertaistettuja ja ylimalkaisia.

aallot = pitkä ikä, vauraus, menestys
aurinko = pitkä ikä, terveys, sivistys
kallio = onni, vauraus, pitkä ikä, terveys
lepakko = onni, vauraus, menestys
lintu = pitkä ikä, sivistys, kirjaviisaus, hienostuneisuus
pegonia = onni, vauraus, menestys
persikka = pitkä ikä, terveys
pilvet = onni, pitkä ikä
pioni = onni, vauraus, menestys päättymätön
solmu = puhtaus, aitous 

mandariininelio3p.jpg

Viiden lepakon sommitelma, voi symboloida viittä toivotusta; pitkä ikä, menestys ja vauraus, kyky osoittaa rakkautta, olla rauhanrakentaja, kuolla onnellisena. Toisaalta viisi lepakkoa persikoiden kanssa (ensimmäisessä tyynyssä kolmesta) pitää sisällään yksinkertaisen toivomuksen “elä pitkään ja ole onnellinen”.

mandariininelio7p.jpg mandariininelio6p.jpg