Lasta suojelevat kirjonnat

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.

Helmikuun tekstiilit Maija-Leena Seppälän kokoelmista


Lasten suojelu pahoja henkiä vastaan on ollut yleistä kaikkialla maapallolla vielä 1900-luvulla ja on edelleen kulttuureissa, joissa lukutaito on olematon ja taikausko suuri. Pahojen henkien ajateltiin säikkyvän särmikkäitä kuvioita, kirkaita värejä, värin vaihtumista kesken kuvion ja erityisesti kiliseviä, heliseviä ja häikäiseviä materiaaleja. Samoin ajateltiin, että paholainen eksyy, kun kuvio on vajaa eli se on yksi selitys miksi vanhoissa tekstiileissä on kuvioita, joita ei ole ommeltu valmiiksi.

Kiinalaiset rakastavat lapsia ja heille on vuosituhansien ajan valmistettu hienosti kirjottuja tekstiilejä turvaamaan heidän elonsa pahoja henkiä vastaan.Kuvan tiikerihattu on yksi tällaisista tekstiileistä. Se on komea ja korea ja siinä on paljon vaihtuvia värejä, symboleja ja kaiken kruununa tiikeri. Hattuja on monenlaisia, pehmeitä ja kovia, mutta kaikkiin liittyy tuo lasta suojeleva tiikeri. Tämä lapsen päähine on vuodelta 2004 ja sen materiaalit ovat silkki ja metalli, hatun huipussa villalankatupsu ja sivuilla silkkinyöritupsut. Hattu on tuettu ja vuori on punaista puuvillaa. Tiikerihahmoja on yleisesti myös lasten tossujen kärjissä tavoitteena suojella lapsen elämän alkuaskeleita.

hattu-p.jpg


hattu-tiikeri-p.jpgEläinkaulus, jossa on eri eläimiä, näyttää melko vaatimattomalta, mutta jokaisella kirjotulla eläimellä on ollut oma suojeleva tehtävänsä. Tiikeri karkottaa pahat henget ja suojelee. Jänis toivottaa pitkää ikää, kauris puolestaan menestystä opinnoissa. Leijona edustaa voimaa ja sankaruutta. Kauluksen materiaali on ohutta silkkiä, samoin kirjontalangat, takana on puuvillakangas ja kankaiden välissä tuki. Kirjontapistot ovat laakapistoja ja varsipistoja ja kuviopintoja rajaa pyällinen silkkinauha.

kaulus-p.jpg

kaulustiikeri-p.jpg kauluskauris-p.jpg
kaulusjanis-p.jpg kauluselain-3-p.jpg

Punaisella värillä on kaikissa kultuureissa vahva suojeleva rooli. Oheiset irtolahkeet vedetään housunlahkeitten päälle. Lahkeissa on suojelevia elementtejä kuten fenix-lintu, kallioita, pilviä, pioni. Punainen silkki on melko ohutta, mutta lahkeet on vuorattu puuvillalla ja kankaiden välissä on vielä tuki. Kirjontalangat ovat löyhäkierteistä silkkiä ja pistot enimmäkseen laakapistoja, pienissä yksityiskohdissa muita pistoja.


Sekä kaulus että irtolahkeet on ostettu antiikkiliikkeestä Pekingistä vuonna 1994.

lahje-p.jpglahje-2-p.jpg

lahje-1-p.jpg