Haori Japanista

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.

Huhtikuun tekstiilit Maija-Leena Seppälän kokoelmista

musta-seinallap.jpg

Silkkijakku nimeltä HAORI on kuin lyhyt kimono. Sitä pidetään kimonon päällä kuten meillä villatakkia tai jakkua. Haorin tarkoitus on suojella kimonoa, pitää se puhtaana ja kuivana. Myös miehet käyttävät haoria kimononsa päällä. Haorin pituudet vaihtelevat lyhyestä puolipitkään, pidempi on muodollisempi. Haoria voidaan pitää päällä sisätiloissa toisin kuin muita päällysvaatteita. Haorin rakenne poikkeaa kimonoista siinä, että sen liepeet eivät mene edessä päällekkäin ja se “suljetaan” kauluksen reunoihin sisäpuolelle ommelluilla nyöreillä.

Oheisen haorin musta päällikangas ja vuori ovat silkkiä ja haori on ommeltu kokonaan käsin. Origameja kuvaava kirjonta on puolestaan tehty hyvin taitavasti silkki- ja metallilangoin ns. vapaata konekirjontaa käyttäen. Vapaassa konekirjonnassa kirjoja säätelee omilla liikkeillään kuvioiden syntyä kankaalle, eräällä tavalla “piirtää” haluamansa kuvion. Tekniikka on hyvin monipuolinen ja sallii kunkin kirjojan tekevän sen omalla persoonallisella tavallaan.

Haori on ostettu Tokiosta vuonna 1987 antiikkitekstiilejä myyvästä liikkeestä. Haorin niskassa on perhevaakuna eli mon, joka kertoo siitä, että kyseessä on juhlavaate, samaa todistaa musta väri. Arkihaorien väritys on kirjava.

Olen käyttänyt origamein koristeltua haoria länsimaalaisittain mustien pitkien housujen ja mustan neuleen kanssa. Se on ollut myös opetustyössä erinomainen esimerkki loistavasti toteutetusta konekirjonnasta.

musta-edestap.jpg

Haori edestä.

musta-takaap.jpg

Haori takaa.

linturykelma2p.jpg

linturykelma-p.jpg

valklintu-p.jpg