Azute shaalit Egyptistä

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.

Toukokuun tekstiilit Maija-Leena Seppälän kokoelmista


Lähteiden mukaan AZUTE shaalit olivat osa egyptiläisten morsianten asua. Niitä pidettiin koruturbaanin päällä. Shaalit on koristeltu n. 2 mm levyisellä hopeoidulla metallisuikaleella, josta on taiteltu kuvioita mustalle, ruskealle tai siniselle puuvillaiselle verkkopohjalle. Kirjallisuudessa oli maininta myös vaaleasta verkkopohjasta. Tätä tekstiä kirjoittaessani vaalea shaali löytyi yllättäen lähipiiristäni ja se vahvisti kirjallisuuden tiedon.

azute2p.jpg azute9p.jpg

Shaalien kuviointi on usein täysin geometristä; vinoneliöitä, kolmioita, siksakviivoja, mutta myös tyyliteltyjä kasvi- ja ihmishahmoja. Morsiamen ajateltiin olevan erityisen altis pahoille hengille tilanteessa, jossa hän oli siirtymässä omasta perheestään miehen perheeseen. Tällöin oli tyypillistä käyttää vaatetuksen koristelussa mahdollisimman paljon suojelevia elementtejä ja näitä olivat edellä mainitut vinoneliöt, kolmiot, siksakviivat ja välkkyvä metalli.

Azute shaalit olivat erittäin suosittuja Euroopassa 1920-luvulla ja se antaa jonkinlaista osviittaa huivien iästä eli ilmeisesti 1900-luvun alkukymmenet ovat olleet niiden kukoistuskautta sekä valmistuksen että käytön suhteen. Kirjallisuudesta ei ole löytynyt selvää vastausta ajoitukseen eikä siihen olivatko ne naisten vai miesten valmistamia.

azute8p.jpg

Vaaleapohjaisen azute shaalin historiasta tiedetään, että se on tullut Suomeen lahjana liikekumppanin vaimolle ilmeisesti 1900-luvun alkukymmeninä. Huivin suomalainen omistaja kolmannessa polvessa näki vuonna 1986 täsmälleen samanlaisen shaalin Düsseldorfin lähellä olevassa museossa (Textilmuseum Krefeld), jossa sen oli kerrottu olevan musliminaisen pääliina ja tuotettu Syyriasta n.1920. Vaalean huivin kuviointi on täysin geometristä ja sen pituus on 211 cm ja leveys 60 cm.

azute5p.jpg azute7p.jpg

Mustapohjaisen shaalin kuviot ovat pääasiassa ristejä, kolmioita ja erilaisia vinoneliöitä, mutta mukana on myös muutama tyylitelty ihmishahmo. Shaalin alkuperäinen pituus ei ole tiedossa, koska sen keskellä on sauma, josta näkee, että osa huivista on poissa. Tämän huivin leveys on 60 cm.

Ruskeapohjaisen shaalin pituus on n. 260 cm ja leveys 45 cm ja huivissa on elämänpuita, ihmishahmoja ja harjakattoisia taloja. Viimeksimainittu aihe herättää kysymyksiä, koska Egyptin ja lähialueitten talot ovat yleensä tasakattoisia. Mitä nämä harjakattoiset talot symboloivat ja mistä ne tulevat? 

Molemmat shaalit on ostettu Lontoosta Portobello Roadin antiikkimarkkinoilta vuonna 1980. Kansainvälisillä nettisivuilla on myynnissä vastaavanlaisia shaaleja halvalla. Niiden alkuperäksi on mainittu Egypti ja ajoituksena on 1920-luku.

azute1p.jpg

azute4p.jpg

azute12p.jpg