Transilvanian aarteet

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.

Heinäkuun tekstiilit Maija-Leena Seppälän kokoelmista

Noin miljoona unkarilaista asuu maan nykyisten rajojen ulkopuolella ja osa heistä Transilvanian pienissä kylissä Romaniassa. Siellä unkarilaiset vaalivat edelleen tiukasti vanhoja tapoja ja kulttuuria kieltä myöten. Unkarilaisia vainottiin Ceausescun aikana ja heidän kyliään jyrättiin hajalle puskutraktorein, mutta onneksi paljon myös säilyi.

TRANSILVANIAN UNKARILAISTALOT ovat täynnä kirjontoja, joiden tyypit vaihtelevat kylittäin. Pienet kirkot ovat myös kirjontojen aarreaittoja, koska rippikoululaiset vanhempineen tekivät ainakin vielä 2000 luvun taitteessa joka vuosi kirkoille uusia kirjontoja. Sunnuntain kirkonmenoihin tullaan kirjotussa juhla-asussa, niin lapset, naimaikäiset tytöt, naiset kuin miehet ja se vahvistaa unkarilaisten yhteenkuuluvaisuutta.

tv-mera1p.jpg tv-mera2p.jpg


KASTESAATTO KYLÄNRAITILLA

Vauva kummeineen matkalla kirkkoon kastettavaksi tuli meitä vastaan yllättäen kylänraitilla Meran kylässä kesäkuussa 1999. Äidillä ja kaikilla kummeilla on päällään upeat kirjotut asukokonaisuudet. Kummeilla, joita on usein viisi, on velvollisuus pukea kummilapsi perinteisin kirjotuin tekstiilein aina 10 vuotiaaksi asti. Se on yksi asia, joka takaa unkarilaisten keskuudessa kirjontojen harrastamisen ja säilymisen.

tv-kaste-p.jpg

tv-tytto-p.jpg

PUHDAS HUONE

Meran kylässä 2001: Unkarin pikkukylissä ja Romanian puolella asuvilla unkarilaisilla on talossaan edelleen ns. puhdas huone, jonne kerätään kapiotekstiilit ja muu lahjatavara. Huonetta ei yleensä käytetä, vaan sen tarkoitus on osoittaa perheen vaurauden taso. Pienissä kylissä näyttääkin vallitsevan jonkinasteinen “kilpavarustelu”, kun täytyy yrittää päihittää naapuri kirjontojen määrässä ja taidokkuudessa. Meran kylän puhdas huone on punaisessa asussaan ja sen alla on kuva suruajan tyynyistä. Kuoleman tullessa talon kirkkaat tekstiilit peitetään tai vaihdetaan mustavalkoisiksi.

tv-sanky-p.jpg

tv-tyynyt-p.jpgKIRKON VÄRIT

Oheiset kuvat on otettu Transilvaniassa vuonna 2001. Sama käytäntö, joka koskee kotien väritystä, näkyy myös pienissä kyläkirkoissa. Useimpien kirkkojen tekstiilit ovat tavallisissa oloissa hyvin punavoittoisia, mutta hautajaisten ajaksi ne peitetään valkoisilla tai mustilla kirjonnoilla.

tv-kirkko1p.jpg tv-kirkko2p.jpg