Halasin pitsit Unkarista

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.

Elokuun tekstiilit Maija-Leena Seppälän kokoelmista

halas3px.jpg


Unkarin kirjontaperinne on äärettömän monipuolinen ja taidokas. Jollei aivan joka kylällä, niin ainakin muutaman kylän ryppäällä on ollut omat kirjontamuotonsa, joita paikalliset ihmiset ylläpitivät. Muutamat unkarilaiset kukkakirjonnat tunnetaan laajasti, koska ne ovat omaleimaisia ja näyttäviä.


Sen sijaan pitsit ovat vähemmän tunnettuja ja harva tuntenee esimerkiksi Halasin ommeltuja pitsejä, joita tehdään edelleen Kiskunhalasissa, etelä-Unkarissa sijaitsevassa pienessä kaupungissa. Kaupunkiin perustettiin vuonna 1902 Lace House – Lace Museum ja se toimii siellä edelleen. Oheiset kuusi liinaa ovat Lace-museon kokoelmista ja museon kuvaamia.

halas8p.jpg
halas7p.jpgOmmellut pitsit rantautuivat Unkariin jo 1500-luvulla ja 1800-luvun loppupuolelta tunnetaan useita taitavia pitsimestareita, joiden vaikutus näkyy myös nykypäivän pitseissä. Halasin pitseistä todetaan, että ne haastavat hyvin Brysselin pitsit sekä hienoudessaan että taidokkuudessaan. Pitsien ompeluun käytetään 60 erilaista pistoa ja lankana on erittäin ohut, hieno ja tasainen puuvillalanka, joka on peräisin Saudi-Arabiasta.

Alla olevat liinat ja  alussa oleva perhonen ovat Halasin ommeltuja pitsejä parhaimmillaan. Ne ovat teknisesti korkealaatuisia.  Pitsit on ostettu Lace-museosta vuonna 1994.

halas5p.jpg

halas6p.jpg

halas1p.jpg halas2p.jpg

Museon pitsimestari demonstroimassa pitsin ompelua. Lace-museon kuvamateriaalia.

halas10-p.jpg