Ajankohtaista tietoa seuran tapahtumista 2020:

Tekstiilikulttuuriseuran hallitus järjestää kerran kuukaudessa (ei kesä-heinäkuussa) jäsenille suunnatun tapahtuman: esim. näyttelykäynti, taiteilija-, taitaja- tai asiantuntijatapaaminen, työpaja tai tutustuminen tekniikkaan tai materiaaliin, tutustumiskäynti tekstiilialan yritykseen tai oppilaitokseen. Noin puolet tapaamisista tullaan todennäköisesti toteuttamaan etänä ja puolet lähitapaamisina. Etätapaamiset laajentavat mahdollisuuksia tutustua erilaisiin kiinnostaviin ihmisiin tai paikkoihin. Pidämme tärkeänä myös fyysistä kohtaamista silloin, kun se on mahdollista ja järkevää.

LOKA- JA MARRASKUU: LUENTOSARJA TEKSTIILIÄ MENNEN TULLEN

Tekstiilikulttuuriseuran ja työväenopiston yhteistyössä järjestämä luentosarja "Tekstiiliä mennen tullen" alkaa torstaina 29.10. Seuraavat luentokerrat ovat to 5.11 ja to 12.11. Luennot pidetään Helsingin työväenopiston Opistotalon Viipurinsalissa (Helsinginkatu 26). Luentosarjassa tarkastellaan tekstiilikulttuuria menneen ja tulevan kohdatessa tässä ajassa. Miltä tekstiilin tulevaisuus näyttää, kun tieto ja ymmärrys sen historiasta muuttuu? Luentosarja on osa Tekstiilikulttuuriseuran toiminnan 50. juhlavuotta.

Luentoja voi myös seurata suoratoistona YouTubessa, ja luennot ovat siellä myös jälkeenpäin katseltavissa noin viikon ajan. Linkit kunkin luentokerran suoratoistoon tai tallenteeseen ovat alla.

29.10. Tekstiililöydöistä puvuksi

Arkeologi Jaana Riikonen kertoo 1100-luvulle ja 1200-luvun alkuun ajoittuvista tekstiileistä ja niiden tutkimuksesta keskittyen erityisesti hautaan, jonka löytöjen pohjalta valmistuu uusi muinaispukurekonstruktio, Ravattulan puku. https://youtu.be/LwWQl72ZBLM

5.11. Kasvit täynnä värejä ja kuituja

Dosentti Riikka Räisänen kertoo BioColour-hankkeesta, joka etsii menetelmiä luontoperäisten väriaineiden laajamittaiseen käyttöön kiertotalouden ja kestävän materiaalituotannon mukaisissa sovelluksissa. KM Jenni Suomela esittelee arkeologisten ja kansatieteellisten kasvikuituisten tekstiilien tutkimusta. https://youtu.be/_runMeRVEYk

12.11. Uusia kuituja puusta ja jätteestä

TkT Marja Rissanen kertoo Ioncell-kuidun valmistamisesta ja ominaisuuksista sekä Ioncell-kuiduista valmistetuista demovaatteista. Tuotepäällikkö Kirsi Terhon aiheena on tekstiilijätteen regenerointi uudeksi kuiduksi sekä uuden puuvillan kaltaisen kuitutuotteen käyttö ja mahdollisuudet muotiteollisuudessa. https://youtu.be/k7VHei_vnyo

Luentosarjan koko ohjelma.

MARRASKUUN JÄSENTAPAAMINEN: Mirja Marsh

Marraskuun jäsentapaamisessa Mirja Marsh kertoo työskentelystään ja esittelee töitään vuosien varrelta. Taiteilijatapaamine n järjestetään etäyhteydellä, johon voit liittyä tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Ilmoittautuminen myöhemmin ilmoitettuna ajankohtana. Liittymislinkki ja -ohjeet lähetetään ilmoittautumisen jälkeen sähköpostitse.

JOULUKUUN JÄSENTAPAAMINEN: Kudottua kauneutta -näyttely

Kudottua kauneutta – suomalaisen ryijyn neljä vuosisataa -näyttelyyn tutustuminen Taidehallissa Helsingissä 9.12 klo 18.00. Näyttely esittelee keräilijä Tuomas Sopasen kokoelmasta valikoituja ryijyjä neljältä vuosisadalta. Koronarajoitusten takia ryhmään voidaan ottaa max.10 henkilöä. Ilmoittautumislinkki lähetetään lähempänä vierailua.

STIPENDI

Tekstiilikulttuuriseuran 50-vuotisjuhlavuoden stipendin haku alkoi 14.8.2020 ja päättyi 15.9.2020. Hakemuksia tuli yhteensä 11 kpl. Stipendin saaja(t) ilmoitetaan lokakuussa.

..................................................................................................................................................................................

Menneet tapahtumat 2020 :

SYYSKUU Tekstiilikulttuuriseuran yhdistetty kevät- ja syyskokous 21.9.2020

Emme voineet koronan vuoksi järjestää seuran sääntömääräistä kevätkokousta maaliskuussa, joten se siirtyi pidettäväksi syyskokouksen yhteydessä. Pandemiatilanteen vuoksi yhdistetty kevät- ja syyskokous järjestettiin etäyhteyden kautta epävarman vuoksi. Kokous alkoi taiteilijatapaamisella, jonka aikana Tarja Wallius kertoi työskentelystään.

ELOKUU 2020 Taiteilijatapaaminen

Teams-tapaamisessa 25.8 tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi kertoi töistään ja työskentelystään.

KESÄKUU 2020 Taiteilijatapaaminen

Taiteilijatapaaminen Raija Jokisen kanssa järjestettiin etänä 1.6.2020 klo 18-19.30. Vuoden 2020 tekstiilitaiteilija, 30-vuotistaiteilijajuhlavuotta viettävä Raija Jokinen kertoi työskentelystään ja esitteli töitään vuosien varrelta.

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry halusi valinnallaan nostaa esiin kansainvälisesti toimivan taiteilijan, jonka teoksia on esitelty näyttelyissä pääasiassa ulkomailla. TEXO:n tiedotteen mukaan Raija Jokinen ”nostaa teoksillaan eteemme elämää ylläpitävän muotomaailman, joka on löydettävissä lähes kaikista elollisista. Jokisen ilmaisussa orgaanisten muotojen rikas muotokieli varioituu juuristoihin ja oksien verkostoihin – lopputuloksena on ulkonäöltään hauraita, mutta sisällöltään voimakkaita esittäviä tai abstrakteja tekstiiliteoksia.” Raija Jokinen piirtää ja maalaa langoilla ja pellavakuiduilla.

KORONAKEVÄT 2020: Tekstiilikulttuuriseuran hallitus päätti perua kevään 2020 suunnitellut tapahtumat koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

• HELMIKUUN jäsenilta järjestettiin ti 25.2. 2020 Designmuseossa, jossa tutustuttiin Hyvissä käsissä -näyttelyyn. Näyttely koostuu neljän nykytaiteilijan – Hanna-Kaisa Korolaisen, Henna Lampisen, Matias Liimataisen ja Henri Tervapuron – teoksista ja installaatioista, joiden inspiraationa on ollut Suomen Käsityön Ystävien arkisto.
    • TAMMIKUU: Anu Tuomisen näyttely Taidehallissa 29.1.2020.

AIEMPIEN VUOSIEN TAPAHTUMIA