Raffiat Afrikasta

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.

Lokakuun tekstiilit Maija-Leena Seppälän kokoelmista

Ympäri Afrikkaa löytyy paljon mielenkiintoisia tekstiilejä. Tässä on yksi ryhmä, joka ei ole kovin tunnettu, nimittäin RAFFIATEKSTIILIT.

raffia2p.jpg

Raffiat liitetään useimmiten valtioon, joka sijaitsee päiväntasaajan molemmin puolin Keski-Afrikassa ja jolla on historiansa aikana ollut monta nimeä; Leopoldvillen Kongo, sitten Zaire, nykyisin Kongon demokraattinen tasavalta. Alue on laaja ja monen kansan asuinalue, mutta raffioitten valmistus yhdistetään useimmiten kuba -kansaan.

Raffiatekstiilien historia on osittain suullisen perimätiedon varassa ja sen mukaan jonkinlaisia raffiatekstiilejä on tehty jo 1600-luvulla. Raffioilla on aina ollut statusarvo.

Kubamiehet kutoivat raffiapalmun niinestä yksinkertaista karkeaa palttinapohjaa, jolle naiset puolestaan kirjoivat samalla niinellä yksinkertaisia geometrisia muotoja lyhyellä niininukalla ja täydensivät näitä kuvioita erilaisin pistoin. Raffianiintä pehmitetään ennen ompelua käsissä hieromalla ja “kampaamalla” tätä varten valmistetulla kammalla. Nukka ommellaan siten, että niini viedään neulalla nurjalle ja tuodaan samalla ylös 1-2 kankaanlangan päästä. Oikealla niinen molemmat päät katkaistaan tähän tarkoitukseen valmistetulla veitsellä. Jäljelle jää vain parin millin nukka. Tätä nukkaa ommellaan vieri viereen tiheäksi pinnaksi. Muut pistot ommellaan kankaan pintakerrokseen ja nurjalla näkyy vain hajanaisia siirtymiä.

raffia1p.jpg raffia-det1p.jpg

raffia-nukka-p.jpgPinnan sommittelu on tasapainoista ja hallittua. Nukkakuvioita rajaamassa ja niiden välissä on usein varsipistoviivoja, joskus myös erilaisia ruudukoita ja muita kuvioita.

Raffioitten väritys on maanläheistä. Niinipohja voidaan värjätä myös kutomisen jälkeen (vrt. tummanruskeapohjainen raffia). Kirjallisuuden mukaan raffianiintä on värjätty hyvinkin monenlaisin sävyin; erilaiset ruskeat, oranssi, murrettu punainen, keltainen, ruskeanmusta, ruskeanvioletti jne.

raffia-tumma-p.jpg

raffia-tumma-det-p.jpg

Raffiat voivat olla muodoltaan neliöitä tai eri kokoisia suorakaiteita, mutta eivät ole täsmällisiä. Tekstiilejä ovat käyttäneet sekä miehet että naiset osana seremoniavaatetusta.

Kaikki oheiset raffiat on ostettu vuonna 1998 Kapkaupungista liikkeestä, joka oman ilmoituksensa mukaan on toinen niistä paikallisista kaupoista, joissa oli myynnissä autenttista afrikkalaista kansantaidetta. Raffioitten iästä ei ole tietoa.