Panama - Kuna - Mola
Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.
Joulukuun tekstiilit Maija-Leena Seppälän kokoelmista |
Otsikon sanojen kautta aukeaa eteemme ainutlaatuinen tekstiilien maailma Panaman san Blasin saariryhmän saarilla, jotka ovat kunaintiaanien asuttamia. Kunia asuu myös Panaman mantereella ja pienessä määrin naapurivaltiossa Kolumbiassa, josta Panama irtaantui v.1903. Vuoden 2000 tilastojen mukaan kunan kieltä puhuvien määrä on n. 60 000.
Kunanaisen puseron etu- ja takakappaleen kirjottu osa on nimeltään MOLA ja nämä molat ovat sekä tekniikaltaan että aiheiltaan ainutlaatuisia ja omaleimaisia maailman kirjontojen joukossa.
Kunanaisen mielikuvituksella ei tunnu olevan rajoja, kun he valitsevat aiheet moliinsa. Niissä on geometriaa, luontoa, arkipäivän asioita, mutta myös Raamatun kertomuksia, vaalimainoksia, avaruussukkuloita, joulukuvaelmia, tekstejä ja oikeastaan mitä vain. Kunat poimivat ällistyttävällä nopeudella maailman uusimmat ilmiöt ja toteuttavat ne perinteisellä ompelutekniikallaan. Tiedotusvälineitten uutinen tänään voi olla jo muutaman kuukauden kuluttua kunanaisen puserossa.
Molien perinteinen tekniikka on alikeompelu, jossa on useita eri värisiä kangaskerroksia tai vielä useammin kahden kerroksen välissä on eri värisiä tilkkuja. Päällimmäistä kangasta aukileikkaamalla saadaan esiin eri värisiä vyöhykkeitä. Aukileikkauksen reunoista käännetään korkeintaan parin millin sisävara ja reuna kiinnitetään pienin lähes näkymättömin pistoin ompelulangalla. Valmiissa pinnassa on usein päällikeompelukuvioita, yleensä miniatyyrisen pieniä. Sen lisäksi kuvioita rikastuttaa minikokoinen ketjupistokirjonta, etupistopujottelu, joskus myös pykä- ja aitapistot.
Molat tehdään aina yksivärisestä tiiviistä puuvillakankaasta ja koristepistot ommellaan ompelulangalla, joka selittää pistojen pienuuden. Valmiin puseron kaarroke, helma ja hihat ovat useimmiten kirjavaa tekokuitukangasta.
Molien väritys on enimmäkseen kirkasta ja punavoittoista, mutta on olemassa myös kaksivärisiä (puna/valkoinen, puna/keltainen, musta/valkoinen jne.) molia ja harvinaisuutena sinivoittoisia.
Molan historia ei ole tiedon hataruuden vuoksi selvä, mutta on viitteitä siitä, että niitä olisi tehty jo 1800-luvun loppupuolella. Kunien oma kirjallinen historia alkaa vasta 1900-luvulta.
Teknisesti korkealuokkainen mola “karbiidilamput” (35 x 30) on ostettu Kolumbiasta vuonna 1988. Lamppumolasssa on käsittämättömän pieniä alikeompeluvyöhykkeitä, samoin muutaman millin kokoisia päällikeompelukuvioita. Tämä mola on ollut osa kunanaisen puseroa, sillä siinä on edelleen nähtävissä purkamisjäljet.
Punavalkoinen lintumola (45 x 35) on myös ollut osa puseroa ja on hyvä esimerkki kaksivärisestä molasta.
Tyynyihin ommellut rapu ja lintu on ostettu Chicagosta molanäyttelyn yhteydestä (the Field Museum) vuonna 1999. Molat on tehty turistimarkkinoille. Ne ovat kooltaan pieniä, rapu 20x20 cm, lintu 25x20 cm. Lintumolan ja rapumolan kuvioissa on sekä päällike- että alikeompelua.