Pellavaliina

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.
 

Tammikuun tekstiilit Talvikki Lausalan kokelmista

Luonnonvärinen pellavaliina on kudottu Hollolassa mummini Hilma Adolfina Henrikssonin kapioiksi. Hän oli syntynyt 1856 ja avioitui 18-vuotiaana pastori Gustaf Herckmanin kanssa 1874. Ei ole tietoa siitä, kuka hänen kapioistaan huolehti, sillä hänen äitinsä Venla Agata Henriksson, o.s. Lyra, oli kuollut pari vuotta aiemmin ja isä jo ennen sitä. Kutoja on kuitenkin ollut erittäin taitava: Hän on valinnut kauniin, silkinhohtoisen aivinalangan ja sopivan sidoksen. Valmista kangasta tekee mieli käsin koskettaa, niin silkinhienoa se on.

lausala-02-p.jpg

Pellavakudonnaisten joukosta ei voi jättää pois muutamia Tampellan tuotteita, jotka on suunnitellut tekstiilitaiteilija Dora Jung. Hän uudisti huomattavasti Tampellan mallistoa. Harmaa pöytäliina ”Viivojen leikki” toi suunnittelijalleen Grand Prix-palkinnon Milanon Triennalessa 50-luvulla. Pöytäliina on kaikessa yksinkertaisuudessaan niin juhlava, ettei sitä henno kovin usein käyttääkään. Pyyheliinat sen sijaan ovat päivittäisessä käytössä. Niiden hieno viivasommittelu tekee arkisestakin esineestä juhlavan. Kielo, suomen kansalliskukka, kunnioittaa itsenäistä Suomea.

lausala-01-p.jpg

lausala-03-p.jpg

Kuvat: Maarit LausalaVuonna 2012 KT Päivi Fernström julkaisi tutkimuksen, jonka kohteena on suomalaisen tekstiilitaiteilija Dora Jungin, 1906-1980, käsityöllinen ja teollinen toiminta sekä hänen damastiensa kehittymiskaari. 
Damastin traditio ja innovaatio. Tekstiilitaiteilija Dora Jungin toiminta ja damastien erityisyys


Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala