Arkisto 2013 - Talvikki Lausala

Tammikuu: Pellavaliina

Helmikuu: Täkänä

Maaliskuu: Ryijy

Huhtikuu: Kirjailtu käsilaukku ja merkkausliina

Toukokuu: Kirjottu peitto

Kesäkuu: Valkokirjonta

Heinäkuu: Olkityöt

Elokuu: Käspaikat

Syyskuu: Revinnäiskirjonta

Lokakuu: Tilkkutyöt

Marraskuu: Nyytingit

Joulukuu: Poppana - nukeri - rököraanu


Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia.

Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.


Kuukauden tekstiilit Talvikki Lausalan kokoelmista 

Tätä tekstiilisarjaa kootessani jäin monta kertaa miettimään, miten paljon meillä suomalaisillakin on erilaista käsityöaarteistoa. Sitä on tallessa sekä isoissa että pienissä museoissa, alan oppilaitoksissa ja tietenkin yksityisten ihmisten kodeissa. Ne tekstiilit, jotka olen valinnut jokaista kuukautta varten, ovat enimmäkseen löytyneet kotoani tavallisesta arkikäytöstä. Toiset ovat seinää koristamassa, toiset pöytää kattamassa, joku vaatekaapissa tilaisuuttaan odottamassa. Joitakin olen perinyt, joitakin saanut lahjaksi, ja kaikilla niillä on oma mielenkiintoinen tarinansa.

Vanhimmat tekstiilit ovat 1800-luvun alkupuolelta, uudemmat noin 100 vuotta myöhemmältä ajalta. Olen pyrkinyt siihen, että useimmat esitellyt työtavat perustuvat suomalaisiin kansanomaisiin tekstiileihin, poikkeuksena vain jokunen työ rajantakaisesta Karjalasta. Monet työtavat ovat tunnettuja kaikkialla maailmassa, mutta jokainen kansa käyttää niitä omalla tavallaan omiin tarkoituksiinsa. Voimme siis hyvällä syyllä sanoa, että nämä työt edustavat perinteistä suomalaista käsityötaidetta. Joku nuori lukija saattaa kysyä, miksi aina esitellään vanhoja asioita. Mutta uuttakaan ei voi syntyä, ellemme tunne entisiä työtapoja ja materiaaleja. Onneksi nykyaikana on taas herännyt kiinnostus käsillä tekemiseen. Perinteillekin löytyy vielä käyttöä.


Helsingissä, tammikuussa 2013

Talvikki Lausala


TALVIKKI LAUSALA on syntynyt Joensuussa v.1917. Hän on valmistunut Wetterhoffin Kotiteollisuusopettajaopistosta kotiteollisuusopettajaksi v.1940, jonka jälkeen hän toimi jonkin aikaa kankaankudonnan opettajana. Jatkosodan aikana v.1942-1944 hän johti Aunuksen työtupaa Itä-Karjalassa ja sodan päätyttyä v.1946 hän jatkoi opiskelua ja valmistui v.1949 tekstiilitaiteilijaksi Ateneumista (Taideteollinen korkeakoulu). 

Anna Laitinen on haastatellut Talvikki Lausalaa käsityötieteen Pro gradu - tutkielmaansa vuonna 2010. Tutkielma kokonaisuudessaan: Käsityötä, kotiteollisuutta ja sosiaalihuoltoa. Työtupa Aunuksessa 1941-1944.

Talvikki Lausalaa pyydettiin Marttaliittoon tekstiilikonsulentin tehtäviin, jossa hän työskenteli pitkään. Siirryttyään sieltä Kotiteollisuuden Keskusliittoon (Käsi- ja taideteollisuusliitto) hän osallistui mm. Kotiteollisuus-lehden (nyk. TAITO-lehti) toimittamiseen. 

Talvikki Lausala on jäänyt eläkkeelle Kotiteollisuuden Keskusliitosta, mutta osallistuu edelleen aktiivisesti alaansa liittyvään toimintaan.