Kirjailtu käsilaukku ja merkkausliina

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.
 

Huhtikuun tekstiilit Talvikki Lausalan kokelmista

Äitini isotädillä, Mina-tädillä, jolla oli kaunis täkänäkassi, oli myös käsilaukku, joka oli varsinainen aarre. Sen toinen sivu on kokonaan täytetty ristipistoin: tummalla pohjalla vaaleita helmikoristeisia kukkakuvioita. Laukku on muilta osin nahkatyötä, selvästi ammattitekijän kätten jälkeä.

laukku-p.jpg

laukku2-p.jpg

Helmityötä kokonaan on myös mielenkiintoinen esine, jonka käyttötarkoitus tuottaa katsojalle päänvaivaa. Siinä oleva pieni hopeakoukkukaan ei selvitä sen arvoitusta. Rengas on keränpidin, joka pujotetaan ranteeseen ja kiinnitetään koukun avulla lankakerään esim pitsiä virkatessa. Näin ei kerä putoa lattialle.

rengas-p.jpg


Merkkausliinassa on vuosiluku 1827. Mina-tädin äiti Amalia Lovisa Lyra oli silloin 29-vuotias neljän pienen lapsen äiti ja pappilan emäntä. Olisiko hänellä ollut aikaa merkkausliinan ompeluun?

merkkausliina-p.jpg

merkkausliina1-p.jpg


Kuvat: Helena Mantere


Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala