Kirjottu peitto

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.


Toukokuun tekstiilit Talvikki Lausalan kokelmista

Kirjottu peitto poikkeaa täysin muista kansanomaisista peitoista. Jo sen kansanomainen nimi ”päälleommeltu täkki” kertoo jotakin sen valmistustavasta. Pohjakangas on aikanaan ollut käsin puuvillalangalla villaloimeen kudottua tiivistä ja tanakkaa kangasta. Nykyisin se voi toki olla tehdastuotettakin, kun se vain on riittävän tukevaa. Värikäs kirjonta tehdään ns säästökirjontana, jonka ansiosta peitto on kevyt ja helppo liikutella. Peitto on löytänyt paikkansa esim vuodepeitteenä, pöytäliinana tai seinävaatteena. Se on usein kuulunut morsiamen kapioihin.

kirjottu-peitto-1p.jpg

Kirjottu peitto on tullut meille Ruotsista Pohjanlahden yli ruotsinkieliselle Pohjanmaalle ja levinnyt sieltä Satakuntaan. Tämän alueen ulkopuolella sitä on tavattu vain parilla paikkakunnalla. Kirjonnan kuvioista löytyy useita perinteisiä kuvioita, kuten tiimalasi, sydän, risti ja tietenkin myös kasviaiheita.

Kuvan kirjottu peitto on Maijukka Paulaharjun valmistama. Sain sen lainaksi tätä esittelyä varten. Hän on itse myös pitänyt peittokursseja, joilta on valmistunut lukuisia hyvin erilaisia peittoja, kukin oman tekijänsä ja tarinansa mukaisia.

kirjottu-peitto-2p.jpg

Kuvat: Maijukka PaulaharjuTutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala