Revinnäiskirjonta

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.


Syyskuun tekstiilit Talvikki Lausalan kokelmista

Aunuksen tekstiileistä nousi yksi ylitse muiden, eli ns ristikkopohjainen revinnäiskirjonta. Sitä oli käytetty paljon vuoteen päiväpeitteenä pidetyn lakanan koristeena. Tämä ”hurstisen ranta” eli lakanan reunus oli uskomattoman kaunis työ, varmaan monen taitavan emännän itsensä tekemänä. Nyt ei tekijöitä enää löytynyt kuin aivan muutama. Oli siis kiire kouluttaa uusia osaajia. Tyyne-Kerttu Virkki piti nuorille tytöille revinnäiskurssin, jonka tuloksena näppäräsormiset tytöt alkoivat jo kokeilla pienten revinnäisliinojen ompelua.

omin-kasin-2p.jpg

kuva Talvikki Lausalan arkistosta Tyyne-Kerttu Virkki -säätiön luvalla.Kangas kiinnitetään aina ompelukehykseen. Kankaasta puretaan lankoja siten, että muodostuu ruudullinen pohja. Se vahvistetaan paulapistoin, jonka jälkeen pohjalle pujotetaan paksummalla langalla koristekuvio. Tekijät helpottivat työtään kutomalla jo pohjakankaan harvaksi, jolloin säästyttiin lankojen purkamiselta. Kuvan esittämässä liinassa on pykäreuna sovitettu molempiin sivuihin, joten lakanan reunasta on tullutkin kaitaliina.

revinnainen-1.jpg


revinnainen-2p.jpg

revinnainen-3p.jpg

Kuvat: Maarit LausalaTutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala