Tilkkutyöt

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.


Lokakuun tekstiilit Talvikki Lausalan kokelmista

Kotiteollisuus-lehden pitkäaikainen toimitussihteeri Mirja Vasama aloitti tilkkuharrastuksensa vastapainoksi ”paperiselle” lehden teolle. Hänen aloittaessaan ei tilkkutöistä juurikaan puhuttu eikä niiden tekijöitä tuntunut olevan. Mirja Vasama totesi myös, että kun meillä on tapana leikata kuluneet ja käytöstä poistetut vaatteet matonkuteiksi, ei tilkkuja enää jääkään. Omissa töissään hän tähtäsi nimenomaan kierrätykseen, mutta totesi pian, että materiaaliin tarvittiin täydennystä uusistakin kankaista.

Mirja Vasama teki tarkan suunnitelman jokaisesta työstään sovittaen siihen tilkkuvarastonsa värejä. Hän teki monia teknisiä oivalluksia työn nopeuttamiseksi. Hän ei innostunut amerikkalaisista vaikutteista, joita monet tilkkutyön harrastajat seurasivat, vaan piti esikuvanaan vähäistäkin suomalaista tilkkutäkkiperinnettä.

tilkku1p.jpg tilkku2p.jpg

tilkku3p.jpg

tilkkutyo-p.jpg

 

Kuvat: Maarit Lausala


 

Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala