Nyytingit
Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.
Marraskuun tekstiilit Talvikki Lausalan kokelmista
Perinteisistä suomalaisista pitseistä riitäisi aineistoa moneen kuukauden tekstiiliin. Mitä tänä päivänä todella ajatellaan pitseistä? Tunnetaanko neulotut pitsit? Entä verkkopitsi? Tiedetäänkö, mitä solmeilu on? Nykyisin eivät äidit enää virkkaa lakanapitsiä tyttären kapioihin, sillä värikkäät pussilakanat ovat valloittaneet liinavaatekaapit. Onko olemassa vaara, että kaikille pitseille käy kuten karjalaiselle nyytingille. Kun sen käyttö 1800-luvun lopulla jostakin syystä unohtui, se hiipui vähitellen kokonaan, kunnes vuosikymmenien kuluttua ”löytyi” uudestaan.
Nyytinki on mielenkiintoinen tuttavuus, joka poikkeaa muista nyplätyistä pitseistä jo tekotapansa vuoksi. Nypläysalustakin on erilainen. Nyytingit on valmistettu paksuhkosta pellavalangasta, joka usein voi olla värikästäkin. Osaksi juuri langan paksuudesta johtuen nyytingit ovat tiheitä, toisin kuin kevyet ja sirot Rauman ja Orimattilan pitsit.
Työskennellessä lankojen suunta on ylhäältä alaspäin, jolloin ne kiristyessään tiivistyvät nypylöiden, karjalaisittain ”papeloiden” painosta. Nyplätessä tarvitaan vain muutamia neuloja pitsin molemmin puolin pitämään pitsiä suorana ja tasalevyisenä. Nyytinkikurssille aikovan on hyvä kuitenkin opetella nypläämisen alkeet etukäteen.
Nyytingit ovat usein kapeita ja nauhamaisia. Niitä on käytetty karjalaisten kansanpukujen ja niihin perustuvien nykyisten kansallispukujen esiliinojen somisteina. Ne voidaan sovittaa esiliinaan joko helma- tai sivupitsiksi, tai käyttää poikkiraitoina. Näiden esiliinojen ansiosta ovat karjalaiset kansallispuvut saaneet omaleimaisen, muista poikkeavan ilmeensä.
Mihin muuhun nyytinkejä sitten voisi käyttää? Jo pitsitohtori Aino Linnove huolehti nyytinkien tulevaisuudesta, kun hän v 1947 teki väitöskirjansa aiheesta ”Suomalaisen pitsinnypläyksen kehitysvaiheita 1500-luvulta 1800-luvulle”. Hän ehdotti nyytinkejä mm kirkkotekstiileihin, mutta myös miesten solmioiksi. Siinäpä nyytinkien ystäville pohdittavaa! Nyytinki ei saisi uudelleen unohtua. Se ansaitsee kyllä paikkansa perinteisten tekstiiliemme joukossa.
Kaikki kuvien nyytingit on valmistanut alkuperäisten
karjalaisten mallien mukaan Leena Hokkanen.
Kuvat: Maarit Lausala
Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon