Poppana - nukeri - rököraanuKuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.


Joulukuun tekstiilit Talvikki Lausalan kokelmista

Poppana lienee nykyisin suosituin nimi tekstiilille, joka kudotaan kangaspuissa kuten räsymatto, ja jota käytettiin makuualustana aluslakanan tapaan. Poppana-nimeä käytettiin Karjalassa, Hämeessä nukeria, ja Savosta löytyi rököraanu. Lähes jokaisessa maakunnassa on käytetty omaa, toisista hieman poikkeavaa nimeä.

poppana5p.jpg


Siihen aikaan, jolloin maalaistuvissa vielä nukuttiin lattialla olkien päällä, saatiin tämän alusraanun avulla oljetkin pysymään kasassa. Kun makuualustana alettiin käyttää patjoja, jäi poppanan käyttö pois ja se siirtyi vuoteessa kevyeksi kesäpeitoksi tai päiväpeitteeksi. Moniin muihin tarkoituksiin, esim vaatetustekstiiliksi, poppana löysi tiensä 1970-luvulla, ja on siitä lähtien ollut merkittävä materiaali ja vaihtoehto kaikille käsinkutojille. Poppanakangas kudotaan ohuemmaksi kuin räsymatto. Alkuaikojen vuodevaatteet olivat vaaleahkoja väriltään, mutta nykyiset sisustus- ja vaatetustekstiilit loistavat värikkäinä tarkoituksen ja muodinkin mukaan.

poppana4p.jpg

poppana3p.jpg

poppana2p.jpg

Kuvat: Maarit Lausala

 


Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala