Kuukauden tekstiileinä Ritva Koskennurmi-Sivonen esittelee suomalaisten muotisalonkien pukuja 1960-luvulta

Helmikuu: Pikku juhlapuku 1960-luvulta – Atelier Riitta Immonen

Puvun suunnitteli muotitaiteilija Riitta Immonen, ja se valmistettiin Atelier Riitta Immosessa 1960-luvun loppupuolella. Puku on siis valmistettu ajankohtana, jolloin pukeutumiskulttuuri oli murtumassa ja muotisalonkien huippukausi alkoi olla takanapäin.

Puvun materiaali on erittäin arvokasta luonnonvalkoista sveitsiläistä mohairpitsiä, jota Riitta Immonen oli hankkinut juuri pieneen pukuun tarvittavan palan eli kupongin. Erikoista oli, että samaa materiaalia mutta hieman erilaista kuviota oli saatavana myös leveänä nauhana eli boordina. Siitä on valmistettu selkäpuolelle kaulus, joka jatkuu olkapäille ikään kuin pieniksi hihoiksi, kun pukua katsotaan edestäpäin. Samaa boordia on käytetty puvun helmassa.

img_6297.jpgimg_6299.jpg

 

Puku on vuorattu muualta ainoastaan läpinäkyvällä organzalla, mutta kaulus- ja helmaboordin vuorina on paksua silkkisatiinia. Puvun läpinäkyvyys on ollut aikanaan melko radikaali ratkaisu, joka ei ollut tyypillistä Riitta Immoselle mutta jota hän saattoi soveltaa tutun asiakkaan luonteen ja elämäntavan tuntien.

Tämä puku on hyvä esimerkki siitä, miten suunnittelija on jatkanut alkuperäisen suunnitelman täydentämistä valmistusprosessin aikana. Vaikka materiaali on arvokasta ja näyttävää, se on kaivannut vielä jotain täydennystä. Sovituksen ja pohtimisen jälkeen pitsin suurten reikien kohdalle sekä boordin reunakielekkeiden väleihin lisättiin kimaltelevat Swarovskin kristallihelmet. Niitä ei ole kiinnitetty helmikirjonnalle tyypillisellä kiinteällä ompelutavalla, vaan ne roikkuvat hennolta vaikuttavan langan päässä. Näin ne myötäilevät käyttäjän liikettä, ja kristallin kimallus pääsee täyteen voimaansa.

img_6300.jpgimg_6301.jpg

Puvun käyttäjä oli Riitta Immosen ystävä Lempi Hildén, alunperin leipuri, sittemmin myös tunnettu ravintoloitsija sekä kauppaneuvos. Ainakin 1960- luvulla ja vielä 1970-luvun alussa Hildénin leipomon myymälöitä oli eri puolilla Helsinkiä, ja Hildénin ravintola Aleksilla vanhassa komeassa pankkisalissa oli suosittu juhlapaikka. Näiden liiketoimiensa lisäksi Lempi Hildén omisti yhdessä Riitta Immosen kanssa Cinderella-nimisen valmisvaateyrityksen Helsingissä 1950–60-luvulla.

Toisin kuin monet muut asiakkaat, jotka halusivat Riitta Immoselta hillittyä tyyliä, Lempi Hildén piti näyttävistä vaatteista, jotka herättivät kiinnostusta ja puhettakin. Tämä läpinäkyvä pieni juhlapuku, jonka alla kauppaneuvoksetar käytti vain ihonväristä vartalonmyötäistä kokoliiviä eli nykyaikaisen bodyn edeltäjää, lienee saanut aikanaan päät kääntymään ja suut supattelemaan. Puku on päässyt juhlimaan M-klubiin, Helsingissä 1962 perustettuun yksityiseen yökerhoon, mutta vielä paremmin puku oli Lempi Hildénin mielestä onnen omiaan Pariisin Maximiin, jossa hän mielellään illasti matkoillaan.

Puku on Helsingin yliopistomuseon käsityötieteen kokoelmassa numero 1000:1.

Kuvat: Ritva Koskennurmi-Sivonen

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala

2014 Ritva Koskennurmi-Sivonen