Kuukauden tekstiileinä Ritva Koskennurmi-Sivonen esittelee suomalaisten muotisalonkien pukuja 1960-luvulta
Maaliskuu: Rööri-puku 1960-luvulta – Salon Kaarlo Forsman
Puvun suunnitteli muotitaiteilija Kaarlo Forsman, ja se valmistettiin Salon Kaarlo Forsmanissa 1960-luvulla. Yritys oli aloittanut jo 1930-luvulla erityisesti hattujen valmistajana, mistä se kehittyi vähitellen kuuluisaksi muotisalongiksi. Kaarlo Forsman oli muotiateljeiden yhdistyksen Salonkijaoston ainoa miesjäsen. Hänellä oli oma vakiintunut, uskollinen asiakaskuntansa. Forsmanin näytöspukuja kuvattiin useisiin naistenlehtiin, mutta hän näytti olleen erityisesti Eeva-lehden suuressa suosiossa 1950- ja 1960-luvuilla. Salonkijaoston jäsenistä Salon Kaarlo Forsmanin toimi pisimpään pelkkiä uniikkipukuja valmistaen – aina 1980-luvulle saakka.
Puku on ohutta keltaista villakreppiä. Kangas on todennäköisesti pariisilaisen Petillault’n valikoimista, jossa oli läpi vuosikymmenten juuri tällaista suuren muodin peruskangasta. Sitä käytettiin usein pukuihin, joissa muoto ja leikkaus ovat pääosassa, eikä itse kangas korostu omilla ominaisuuksillaan. Se vain antautuu taitavissa käsissä veistoksellisiin muotoihin.
Kangasta ei ole leikattu lainkaan puvun muotoon, vaan koko puku muodostuu runsaan 10 cm:n levyisistä kaksinkerroin taitetuista vinokaitaleista. Ne ovat eräänlaisia putkia, joista johtunee puvun nimi "Rööri". Kangas on ollut kaksilevyistä, josta on saatu pitkiä täysvinoja kaitaleita, ja koko pitkässä rööristössä on vain kolme jatkosaumaa. Kaksinkertaiset kaitaleet on ommeltu leikatuista reunoistaan yhteen käsin luotospistoilla.
Puvun runkona on keltaisesta silkistä ommeltu puku, johon kreppikaitaleet on kiinnitetty käsin ommellen 45 asteen kulmassa alhaalta ylöspäin. Puku on niin suoralinjainen, että spiraalit kiertyvät tasaisesti ja häiriintymättä aina kädentielle saakka. Vain toisella olalla on pieni poikkeama tasaleveästä kaitaleesta.
Tästä puvusta ei nopeasti käy ilmi, miten se on mahdollista pukea päälle, sillä spiraalit näyttävät kiertävän vartaloa vailla mitään kiinnittimiä. Puvussa on kuitenkin pitkä vetoketjuhalkio, todellinen ompelijan mestarinäyte. Takana pääntien alapuolella kaitaleen alla on kätkössä yksi pieni hakanen, jonka avaamalla pääsee käsiksi vetoketjuun. Se on ommeltu käsin halkion kumpaankin reunaan. Avattuna metalliketju näyttää jopa vähän kömpelöltä tässä puvussa, mutta suljettuna se maastoutuu täydellisesti röörien väliin.
Puvun käyttäjä oli rouva Annikki Hannus, juristi ja virkanainen. Hän oli Forsmanin pitkäaikainen asiakas, joka kutsuttiin aina muotinäytöksiin. Koska hän oli erittäin sirorakenteinen kuten mannekiinit, hän onnistui joskus ostamaan puvun suoraan näytöksestä. Näytöspukuihin oli usein uhrattu vielä enemmän työtä ja suunnittelijalle mieluisia tekniikoita kuin tilauspukuihin. Rööri edustaa erinomaisesti juuri tällaista Forsmanille ominaista näytösmuotia. Rouva Hannus käytti pukua muun muassa Pariisin oopperassa, missä sen eleganssi keräsi ihailevia katseita.
Kuvat: Ritva Koskennurmi-Sivonen
Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.
Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon