Kuukauden tekstiileinä Ritva Koskennurmi-Sivonen esittelee tammi-kesäkuussa 2014 suomalaisten muotisalonkien luomuksia 1960-luvulta. 

Toukokuu: Helmikirjottu pikkuiltapuku 1960-luvulta – Atelier Solveig Savola

Solveig Savola aloitti muotiuransa 1940-luvun lopulla helsinkiläisessä Salon Ståhlbergissa harjoittelijana. Siellä hän suunnitteli ja valmisti pukuja myös itselleen. Kaksi iltapukua tuolta ajalta on myös Helsingin yliopistomuseon kokoelmissa. Tämän jälkeen Solveig Savola oli jonkin aikaa Stockmannin muotisalongin johtajatar, kunnes hän perusti oman yrityksen vuonna 1953. Se toimi useissa osoitteissa Helsingissä vuoteen 1982 saakka.

img_0652.jpgimg_0654.jpg

Puvun suunnitteli muotitaiteilija Solveig Savola, ja se valmistettiin Atelier Solveig Savolassa 1960-luvulla. Puvun on todennäköisesti leikannut Hilkka Lahtinen (myöh. Kutramoinen), jota suunnittelija piti mestarileikkaajana.

Puvussa on pienet kimonohihat ja kaarevat leikkaukset edessä. Keskimmäinen etukappale on yhtenäinen‚ muuten puku on vyötäissaumallinen. Takana yläosassa on muotolaskokset. Keskitakasaumassa vetoketju, joka ulottuu ylhäällä vain kirjontaan saakka. Pääntie on niin suuri, että vetoketjun ei tarvitse aueta ylös saakka.

Vyötärösaumasta alaspäin avoimet laskoksen antavat väljyyttä lantiolle sekä edessä että takana.

img_0650.jpg

Puvun materiaali on hohtavan kiiltävää tummansinistä silkkisatiinia. 

Kirjonta kiertää avaran pääntien ympäri. Se perustuu tyyliteltyyn kukka-aiheeseen. Materiaaleina ovat salonkikirjonnalle tyypilliset aitoja valkoisia helmiä jäljittelevät helmet sekä pienet lasihelmet ja -putket. Taitavan kirjonnan on toteuttanut rouva Holmström, yrityksen ainoa kirjoja, joka oli venäläinen emigrantti. Venäläisiä käsityötaitoisia naisia oli kirjojina muissakin Helsingin muotisalongeissa, kuten myös Pariisin haute couture ‑taloissa.

Puvun käyttäjä oli Solveig Savola itse, joka oli paitsi muotitaiteilija ja yrittäjä myös tehtaan johtajan edustusrouva.

Kuvat: Ritva Koskennurmi-Sivonen

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.


 

Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala

2014 Ritva Koskennurmi-Sivonen

Verkkotoimittaja 2014: Jarno Kuusinen