Kuukauden tekstiileinä Soja Murto esittelee heinä-joulukuussa 2014 suomalaisia kansallispukuja.

Heinäkuu: Kuolemanjärven kansallispuvun rekko

Karjalaisten äyrämöispukujen tunnus on rekko, paidan kirjottu etumus. Useimmat rekot kirjotaan osittain poimutetulle pellavakankaalle virvittäin, hyvin tiiviisti. Kuolemajärven kansallispuvun rekko kirjotaan puuvillabatistille, jonka vellova väljyys laitetaan kuriin kirjoessa. Rekon alareunassa väljyys vapautuu. Kuolemajärveläiset rekot ovat kookkaimpia.

kuva11_2.jpgimg_3066_2.jpgimg_3061.jpg

Rekoissa erottuu aina suurempi, yhtenäinen punainen tai punakeltainen alue ylhäällä ja alempana eri tavoin muodostettuja raitoja. Kuviot ovat geometrisiä.

Vaikka rekko on kansallispuvun ohjeeseen vangittu ruutupiirrokseen, ei sitä oikeastaan pysty orjallisesti noudattamaan. Kokonaisuutta täytyy osata katsoa, täytyy maalata neulalla ja oikaista sopivassa kohdassa. Taitava kirjoja ei tee virheitä. Jos kuvioon tulee ”poikkeama mallikerrasta”, kirjoja jatkaa niin kuin poikkeama kuuluisi asiaan. Symmetria on yliarvostettua ja sileys ja ”kuollut pinta” tylsyyttä. Samalta alueelta museoon talletetut rekot tunnistaa sisariksi, mutta täysin samanlaisia ne eivät koskaan ole. Kirjojan käden jälki näkyy.

Olen kirjonut kaksi Kuolemajärven rekkoa. Minun silmääni rekko on kaunein keskeneräisenä. Silloin siitä on helppo erottaa yksityiskohdat, jokaisen erillisen väripinnan ja raidan herkkyys ja voima. Paitaan kiinnitettynä, päälle puettuna välimatka kasvaa ja rekko on enää värillinen lappu – jonka kirjominen kesti 150 tuntia.

Kuvat: Soja Murto

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.
Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala

2014 Ritva Koskennurmi-Sivonen ja Soja Murto

Verkkotoimittaja 2014: Jarno Kuusinen