Kuukauden tekstiileinä Soja Murto esittelee heinä-joulukuussa 2014 suomalaisia kansallispukuja.

Elokuu: Sysmän ja Luhangan kansallispuvun liivi

Olen käyttänyt Sysmän ja Luhangan kansallispukua koko aikuisikäni. Pidän sen värikkyydestä ja se on mukautunut muotoihini niin, että siinä on kotoisa olla. Puvun liivi on kalminkkia, täysvillaista 5-vartista pomsia, jossa 16 värisävyä muodostavat liukuvat raidat. Kansanpukujen aikaan hienoimmat kalminkit olivat tehdastekoisia ja niissä oli kalanterointi-käsittely, jonkinlainen kuumilla raudoilla ja ehkä jollain aineella tehty karkea, kiiltävä pinta. Kalanterointia ei osata nykypäivänä tehdä ja kalminkit kudotaan käsin. 

Kalminkin kutominen on kutojalle haastavaa lähinnä parittoman polkusmäärän ja pitkän ja polveilevan mallikerran vuoksi. Samasta syystä se on myös mielenkiintoista ja kaikkea muuta kuin tylsää.

Liivini olen ommellut kokonaan käsin. Vuori on napakkaa pellavapalttinaa. Etureunan nurjalle puolelle on ommeltu piilonyörityslistat, joiden ompeleet koristavat tikkauksina myös oikeaa puolta.  Pääntietä koristaa pellavakankainen tere ja kansanomaiseen tapaan reunat on ommeltu kaikkien kankaiden läpi niin, että jokainen pisto paitsi kiinnittää, myös koristaa. Keskitakasauman täsmällinen V-kuvio päättyy vyötärön tienoilla laskoskörttien ryöpsähdykseen.

Käytän liiviä paitsi kansallispuvun osana, myös irrallaan, yhdistettynä muihin vaatteisiin.

_mg_9997rpuolikas.jpgimg_7995.jpg

_mg_0016puolikas.jpg

Kuvat: Soja Murto ja Jarkko Lempiäinen

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala

2014 Ritva Koskennurmi-Sivonen ja Soja Murto

Verkkotoimittaja 2014: Jarno Kuusinen