Kuukauden tekstiileinä Soja Murto esittelee heinä-joulukuussa 2014 suomalaisia kansallispukuja.

Lokakuu: Jääsken naisen paita

Jääsken naisen kansallispuku on yksi vanhimmista puvuistamme ja se on nyt viimeinkin tarkistettu esikuviaan vastaavaksi. Tarkistettu puku julkistettiin Jyväskylässä Suomen kansallispukukeskuksessa 20.9.2014 Kansallispuvun juhlapäivä -tapahtumassa. Olen esitellyt puvun blogissani: http://sukkulallajaneulalla.blogspot.fi/2014/09/ladies-and-gentlemen-mina-damer-och.html

Jääsken paidan pääntiekaitaleessa on ihastuttavan herkkää, pienen pientä kirjontaa. Virvittäin ommellut langat muodostavat täsmällisiä pystyraitoja, polveilevista etupistoista muodostuu veikeä vinoruutukuvio ja reunan huolittelee kaksinkertainen kirjonta, jossa reunaan ommellaan ensin nurjalta puolelta eräänlaiset kierretyt napinläpipistot ja sitten oikealta vielä ketjupistot siihen päälle.

Virvittäinompeluiden täsmällinen herkkyys ja reunan kaksinkertaisella langalla ja kahdella kirjonnalla aikaansaatu täyteläisyys muodostavat yllättävän tasapainoisen kokonaisuuden, joka pienuudestaan huolimatta kiinnittää katseen.

Vaikka kirjonta on yksinkertaisen näköinen, aiheutti reunan rakenne päänvaivaa. Esikuva on hauras, eikä sitä saa vahingoittaa. Kirjonta on pienenpientä, lanka haurastunutta, osittain pois kulunutta. Kokeilin erilaisia pistoja, yritin muodostaa reunan kirjonnan yhdellä ompeleella siinä onnistumatta ja lopulta päädyin tähän kuvailemaani tapaan, joka synnyttää molemmin puolin oikean näköisen jäljen. Toistaiseksi jää arvoitukseksi, ratkaisinko tämän oikein. Usein vastaukset putkahtavat odottamattomissa yhteyksissä. Oppiminen, kehittyminen, salapoliisityö ja oivaltaminen ovat suuri osa kansallispukutyön viehätystä.

Paita on pitkä. Hihat ovat rannekkeettomat ja hihansuun päärmettä kiinnittää hammasrivireikäommel. Halkio suljetaan hopeisella paljinsoljella tai nyörillä. Kauniisti ommellut katesaumat muodostavat helmimäisiä jonoja tarkemmin tutkailevan iloksi.

jaasken_naisen_mallipaita_valmis.jpg Jääsken naisen mallipaita valmis: Kirjottu pääntiekaitale kehystää kaulaa ja paljinsolki sulkee halkion. Jääsken naisen mallipuku.
jaasken_naisen_mallipaita_kaulus.jpg Jääsken naisen mallipaita kaulus: Mallipuvun paidan pääntien kirjontaa.
jaasken_naisen_hihansuu.jpg Jääsken naisen hihansuu: Mallipuvun paita. Hihansuun päärmettä kiinnittää hammasrivireikäommel.
jaasken_paidan_kaulus_kansallismuseo.jpg Jääsken paidan kaulus kansallismuseo: Esikuvan pääntiekaitale.
jaasken_paita_kansallismuseo.jpg Jääsken paita kansallismuseo: Esikuvapaita on Kansallismuseon kokoelmissa.
jaasken_naisen_paita_sauma.jpg Jääsken naisen paita sauma": Katesaumat muodostavat helmimäisiä jonoja.

 
 


 


 

 

 

 

 

 

Kuvat: Soja Murto

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala

2014 Ritva Koskennurmi-Sivonen ja Soja Murto

Verkkotoimittaja 2014: Jarno Kuusinen