Kuukauden tekstiileinä Soja Murto esittelee heinä-joulukuussa 2014 suomalaisia kansallispukuja.

Joulukuu: Sielunlämmittäjä

Sarafaanit ja feresit ovat karjalaisten ortodoksinaisten vaatteita. Sarafaanialue jatkuu pitkälle venäjälle ja sielunlämmittäjä on tämän venäläisen alueen vaatekappale. Se on sekä ulkonäöltään että nimeltään niin kiehtova, että tein sielunlämmittäjään ohjeet ja kaavat ja valmistin yhden itselleni. Tietääkseni Suomea lähimmät sielunlämmittäjäalueet ovat Äänisen itäpuolella. Sielunlämmittäjä on liivimäinen, hyvin arvokas vaatekappale, joka puetaan rätsinän (paita) ja sarafaanin (olkainhame) päälle. Se on valmistettu brokadista tai kulta- ja hopealangoin kirjaillusta sametista. Sielunlämmittäjät ovat olleet nuorten naisten vaatteita ja niitä on käytetty erityisesti häissä. 

Tutkaillessani sielunlämmittäjiä, löysin neljä päätyyppiä. Tämä minun tekemäni edustaa lähinnä tuota Äänisen itäpuolen mallia, mutta ei ole suora kopio mistään yhdestä sielunlämmittäjästä.

Sielunlämmittäjä on edestä hyvin niukka. Takaosan valloittavat poimut ovat kurinalaiset ja kauttaaltaan sidotut.

Kuvia sielunlämmittäjistä voi googlata sanalla ДУШЕГРЕЯ.

img_8983p.jpgimg_8984p.jpg

img_8993rp.jpgimg_9007__kopio.jpg

Kuvat: Soja Murto

Kuukauden tekstiilien kuvat ja niihin liittyvät tekstit ovat copyright-säädösten suojaamia. Valitsemalla kuvan se aukeaa suurempana uuteen ikkunaan. Uudessa ikkunassakin kuvaa saattaa saada vielä suuremmaksi. Takaisin tekstiin pääset selaamalla sivun taaksepäin.Tutustu myös kuukauden tekstiilien arkistoon

2011 Laila Kindt

2012 Maija-Leena Seppälä

2013 Talvikki Lausala

2014 Ritva Koskennurmi-Sivonen ja Soja Murto

Verkkotoimittaja 2014: Jarno Kuusinen