Kuukauden tekstiilit tammi-kesäkuussa 2015 esittelee Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta.

Huhtikuu: Keramiikkataiteilija Rut Bryk - Seita-sarja

Greta Muuri, maisteriopiskelija, Lapin yliopisto

Seita-sarja oli Rut Brykin suunnittelema kuosiin kudottu kangassarja, johon kuului sisustus- ja vaatetuskankaita ja niistä valmistettuja tuotteita. Bryk suunnitteli Seita-sarjaa Lemmensuun tilalla, Lemmenjoensuussa Paadarjärven rannalla lähellä Inaria. Kangassarjan suunnittelupaikkana toimi myös pääkaupunkiseudulla sijaitseva koti, mutta kesälle ajoittuvat lomat soveltuivat ensisijaisesti tekstiilisarjan suunnitteluun. Bryk suunnitteli sarjaa aktiivisesti 1960-luvulla keramiikkataiteen luomisen ohessa.

untitled1.jpg
Seita-Safiiri -kangas. TWRB-säätiön Seita-sarja kokoelma. Kuva GM.

Kangassarja suunniteltiin Vaasan Puuvillan vientimallistoksi ja sitä valmistettiin tehtaassa vuodesta 1960 vuoteen 1963, jolloin puuvillatehtaiden fuusioitumisen seurauksena kankaiden valmistus jatkui Finlayson-Forssan Vaasan tehtailla. Kangassarjaa Suomessa markkinoi ja myi Puuvillatehtaitten myyntikonttori ja ulkomaan viennistä vastasi tehdas. Seita-sarjan kankaita vietiin aktiivisesti ulkomaille ja Seitaa myytiin Pohjoismaiden ohella mm. Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Seita-sarjan kankaat näyttäytyivät 1960-luvulla osana myös Rut Brykin kansainvälisiä keramiikkanäyttelyitä.

untitled2.jpg
Seita-Safiiri kankaan kuoseja ja värityksiä. TWRB-säätiön Seita-sarja kokoelma. Kuva GM.

Keramiikkataide oli Brykin elämäntyö, mutta hän ansioitui myös tekstiilisuunnittelijana. Brykillä oli harvinainen värintaju, joka näkyi keramiikassa ja Seita-sarjan monivivahteisissa värityksissä. Kuten keramiikkateokset,  myös Seita-tekstiilien väritykset ilmensivät elettyä elämää ja ne saattoivat olla häivähdyksiä Venetsian saarilta, Lapin usvaisista maisemista tai Intian värikylläisyydestä. 

Greta Muuri tekee Seita-sarjasta Pro gradu tutkimusta Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan.

Greta Muuri
greta.muuri@gmail.com
Puh: 0405877213

Seita-tekstiilejä ja tuotteita esitellään aikalaiskirjallisuudessa: Ahmavaara, Anna-Liisa (1970). Suomalaisia tekstiilejä. Helsinki, Otava.