Kuukauden tekstiili, joulukuu 2022
Nina Mattila

5. luokkalaisten yhteisprojekti

Käsityöt ja tekemisen ilo lasten näkökulmasta

Nina Mattila, käsityönopettaja, Karamzinin ja Auroran koulu

Olen ollut onnekas ja saanut opettaa jo 27 vuotta ihania pieniä ja suuria käsityön taitajia Vantaalla, Helsingissä ja Espoossa. Olen ohjannut myös käsityönopettajaksi opiskelevien opetusharjoitteluja 20 vuotta. Viimeiset 18 vuotta olen toiminut käsityönopettajana Espoossa Auroran ja Karamzinin alakouluissa. Käsityön opettajana olen aina toivonut, että oppilaiden työt ovat heidän näköisiään ja niissä tulee aina lasten oma ääni, ideat ja taidot esille.

Haastattelin muutamia 9-11 vuotiaita oppilaitani ja kyselin heiltä, miksi käsitöiden tekeminen tuottaa heille iloa. He kertoivat innoissaan mm. onnistuneista käsitöistä. Alisalle ja Erikalle olivat tärkeitä omatekemät shortsit, jotka olivat mukavat päällä ja kivannäköiset ja Lennille hymynaama penaali, jossa suu oli vetoketjua. Vasu ja Hilla iloitsivat Tie dye -värjätyistä hameista.

Mikä kässässä on parasta?

“Parasta käsitöiden tekemisessä on itse tekeminen, oma aika ja se, että saa keskittyä ja rauhoittua käsitöiden tekemiseen.” (Vilja ja Alisa) Lennistä käsityötunnit ovat vähän chillimpiä ja hän iloitsee töiden suunnittelusta ja luovasta meininkistä. Airi nauttii käsitöistä, kun saa improvisoida ja käyttää omaa mielikuvitusta.

Tärkeää oli lasten mielestä saada tehdä jotain tarpeellista, näkyvää, järkevää, käyttökelpoista ja saada itselle tai lahjaksi läheiselle hienon jutun esim. vaatteen, käyttöesineen, pehmolelun. Uusien tekniikoiden ja asioiden oppiminen oli heistä kivaa ja helppoakin.

Koulun käsitöissä on rentoa ja aika vapaatakin (oppilaiden mielestä). “Kässässä on kivaa, kun on erilaista kuin muissa aineissa, ei tarvitse pinnistellä numeroiden tai sanojen kanssa, voi vapautua ja rentoutua luomaan jotain kivaa ja tärkeää.” (Erika) “Olen surullinen aina kun käsityötunnit loppuvat (aika menee liian nopeasti), mutta iloitsen, että pääsen tänne taas viikon päästä uudestaan.” (Vasu)

“Parasta on onnistumiset, kun saa työn valmiiksi ja se, että olen hyvä kässässä.” (Alisa, Inna)

Kuka osaa auttaa sinua käsitöiden tekemisessä? Äiti, mummi, kässän ope ja youtube

Kotona oppilaistani monet tekivät käsitöitä yksin. Useissa perheissä vanhemmat eivät osanneet välttämättä auttaa käsityöprojekteissa, vaan lapset katsovat malleja ja ohjeita youtubesta sekä käyvät kyselemässä opelta lisäohjeita välitunneillakin. Ihanaa, että saa niin hyvää opetusta koulussa (Erika)

Milloin lapset tekevät käsitöitä?

Monet lapsista tykkäsivät rauhoittua käsitöiden tekemiseen illalla ennen nukkumaan menoa ja kuuntelivat esim. Äänikirjaa samalla kuin neuloivat. Vasulle, Hillalle ja Erikalle oli tärkeää saada tehdä rauhassa käsitöitä ja uppoutua omaan maailmaan esim. Tekemällä nukkekotiin juttuja, barbeille vaatteita tai kepparijuttuja. “Leikin samalla väreillä ja kankailla sekä mielikuvituksellani.” (Vasu). Alina kertoi, että hän saa ranteisiin ja käsiin voimaa ja näppäryyttä tekemällä käsitöitä.

Mikä on tärkeää käsitöiden opetuksessa?

Käsityön opetuksessa oli oppilaiden mielestä parasta, ettei ollut vain yhtä juttua, mitä pitää tehdä, vaan saa käyttää mielikuvitusta, luovuutta ja oppi aina jotain uutta. Tärkeää oli myös, ettei tarvinnut huolehtia virheistä, vaan niitä pystyy aina korjaamaan.

Oppilailleni oli tärkeää, että koulussa opetettiin uusia tekniikoita mm. neulomista, virkkaamista ja he arvostivat sitä, että pystyivät saamaan riittävästi uusia haasteita ja oppimaan ko. tekniikoita melko pitkälle asti. Koulussamme on myös valinnaiskursseja ,joissa 5. luokkalaiset opettelevat myös kirjovirkkausta, joustinneuleen tekemistä, suljettua neuletta, villasukkien tekoa ja palmikoita – haastavampia tekniikoita.

(kuva Alinan säärystimet ja Viljan palmikkopanta)

Mikä minusta on tärkeää omassa käsityönopetuksessani?

-Tehtävänäni on mahdollistaa oppilaiden töiden onnistuminen heidän taidoillaan

-Projektit ja joka vuosi jotain uutta ja ihmeellistä

-Taitoa, taidetta ja iloista tekemistä yhdessä

-värejä, kankaita, materiaaleja, iloa, riemua, fiilistä ja meininkiä

-tekemisen ilo

Muutama vuosi sitten teimme 5. luokan yhteisprojektina käsityön luokan seinälle tämän taideteoksen. Kankaat värjättiin ja ompelimme ompelimme tilkkutekniikoita. Suunnittelu lähti liikkeelle silloin 1. luokkalaisen Vasun kuvistyöstä, jolla hän osallistui koulun kuvataidekilpailuun.

Kiitos avusta jutun teossa oppilaani: Alisa, Alina, Hilla, Erika, Vilja, Lenni, Vasu, Inna ja Airi.

Vasun kassi

Innan kettu

Alisan kassi

Alinan säärystin

Hillan kirjonta

Viljan panta

Viljan pupu

Hillan kirjontatyö

Innan penaali

Viljan kassi