HUHTIKUU: Luovuus ja luovuustaidot
Minulta usein kysytään voiko luovuutta opettaa ja opetella vai onko se ainoastaan syntymälahjana saatava ominaisuus. Luovuus ei ole mikään yksiselitteinen käsite vaan luovuutta on monenlaista ja sille on käyttöä monin tavoin. Luovuutta tarvitaan niin tieteessä ja taiteessa kuin arkielämänkin osa-alueilla. Osa luovuudesta on henkilökohtaisia ominaisuuksia, kuten pitkäjänteisyys, jota voi harjaannuttaa, osa taas on taitoja, jotka on opeteltavissa, kuten ideointi ja ideoiden kehittely. Luovuus on inhimillinen mahdollisuus toteuttaa asioita kunkin omista lähtökohdista ympäristön myötävaikutuksella. Näin ymmärrettynä luovuutta voi opettaa, opetella ja luovuuttaan voi kehittää. B. Disraelin sanoin ”Suurin hyvä, minkä voit toiselle tehdä, ei suinkaan ole rikkauksien jakaminen hänen kanssaan. Se on hänen omien rikkauksien paljastaminen hänelle”.

Yksi tärkeimmistä luovuutta tukevista ominaisuuksista on hyvä ongelmanratkaisukyky. Ja loistava taito on myös laittaa ongelma välillä syrjään ja antaa tilaa alitajunnan työskentelylle. Näin ongelma voi ratketa kuin itsestään. Aamulla herätessään saattaa löytää päästään juuri sen ajatuksen, joka vie käsillä olevaa työtä eteenpäin. Olenkin joskus miettinyt, mahtaako Nukkumatti valvoa tekijänoikeuksiaan…
Luovuus ei ole pelkkää flow-ilmiössä leijumista, turhautuminen on tuttu tunne. Hyvä itsetuntemus auttaa tunnistamaan tunteen ja välttämään sen, ettei turhautumisesta muodostu estettä luovuuden toteuttamiselle ja kehittymiselle.

Taiteellisessa luovassa prosessissa korostuu itse toiminta. Tuotos ei ole niinkään päämäärä vaan väline. Usein käy niin, että alkuperäinen suunnitelma ja tavoite on matkan varrella muuttunut täysin toiseksi. Tämä kuuluu olennaisena osana luovaan prosessiin. Henkilökohtaisissa prosesseissani keräilen informaatiota, ideoita, laajalti omista sisäisistä varastoistani, täydentäen niitä ulkoisella informaatiolla. Mitä enemmän elementtejä on käytössä sitä runsaammin ja rikkaammin voi itseään toteuttaa ja luoda uusia jännittäviä polkuja kohti toteutusta. Omassa kehityksessäni on auttanut merkittävästi eteenpäin itseohjautuvuus ja korkea itseaktiivisuuden aste. Olen opettanut itse itseäni.
Kuvat ovat teoksestani ”Kasvanut” (100x100 cm) vuodelta 2016. Olen siinä skaalannut
virkkausta jättikokoon, yhdistänyt tekstiiliä ja paperia laminoimalla ja maalannut työn mm. kahvilla.
Piitu Nykopp