TOUKOKUU: Kerroksia

Neule on alkuaan ollut ylellisyystuote. Tästä lähtökohdasta neule on kulkenut pitkän tien jokaisen käytettäväksi ja toteutettavaksi tuotteeksi. Taito ja mallit ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle perimätietona ja -taitona. Neuleilla on kerrottu taidokkuudesta ja välitetty tunteita. Neulominen on ollut arvostettu taito ja monelle tärkeä tapa hankkia lisätienestiä. Myös minun isoäitini hankki pientä lisää perheen elantoon neulomalla. Pienenä tyttönä ihmettelin ja ihailin hänen soljuvaa neulomistaan. Silmukat suorastaan lennähtelivät puikoilla isoäidin käsissä ja tuloksena oli esimerkiksi perinteisellä revontuli-mallilla toteutettuja lapasia. Katsellessani vierestä isoäitini taidokasta työskentelyä, sain kipinän ja innon opetella tämän upean taidon jo alle kouluikäisenä.
Kuva Piitu Nykopp


Neuleet ovat seuranneet minua kaikissa elämäni vaiheissa ollen välillä enemmän ammatillisesti pinnalla ja välillä väistyen muiden intressien edessä taustalle. Kuvataiteilijana ja opettajana työni on ollut monipuolista, mutta neuleet ja minä olemme olleet erottamattomat. Neulominen on minulle hengittämistä. Silmukoiksi ovat kiertyneet elämäni ilot ja murheet. Neuleiden suunnittelu on ollut myös antoisa ilmaisukanava.

Kuva Beisa Vilkman


Neulepinnat ja neulokset ovat mielenkiintoinen osa neulesuunnittelua. Tutkimalla, kokeilemalla ja yhdistelemällä löydän kulloinkin tarkoitukseen sopivaa neulosta. Suunnitellessani neuleita pyrin saamaan neuleeseen olennaisimmat elementit kohdalleen. Karsin pois epäoleellisen, mutta siten, että malleista löytyy aina jokin juju. Ehkäpä juuri tästä syystä neuleitani luonnehditaan usein graafisiksi.

Kuva Piitu Nykopp
Kuva Bikri Patrikainen

Kuva Beisa Vilkman


Yksi neulemallistoni on koottu Kerroksia- kirjaksi (Tammi 2015). Sukupolvien kerrostumaa kirjaan tulee lasteni myötä. Valokuvauksesta ja kirjan visuaalisuudesta ovat vastanneet poikani Bikri puolisonsa Heidin kanssa ja tyttäreni Beisa ja Bitja.


Ilokseni kirjan ohjeet ovat antaneet virikkeitä uusien neuleiden syntyyn ja innostaneet tuottamaan lisää kerroksia neuleiden kiehtovassa maailmassa. Suunnittelen mielelläni malleja, jotka saa muunneltua omakseen toteuttamalla ne eri neuloksella tai vaikkapa raidoittamalla yksivärisen neuleen lempiväreillään. ”Kerroksia”-neuletyöpajoissa ohjaan suunnittelusta kiinnostuneita oman neuleen luomiseen.

Kuvat Beisa Vilkman


Kuvataiteilijana näen neuleen kuvana, sommitelmana, jonka siirrän silmukoiksi. Joskus käy myös niin, että neule jää kuvaksi, en työstäkään sitä eteenpäin tuotteeksi. Tällainen neulottu ”maalaus” on esillä tänä kesänä Fiskarsissa Onoman ”Greetings from SUOMI”- näyttelyssä. Tervetuloa katsomaan näyttely 14.5.–24.9.2017!

kuva Piitu Nykopp


Piitu Nykopp