Huhtikuu: WILLIAM SHAKESPEAREN KESÄYÖN UNI 1987 ja 2019

Kun pukusuunnittelijan ura on jatkunut pian 40 vuotta, on ihmeellistä, että samoja näytelmiä en ole puvustanut
tämän enempää. Maaliskuussa 2019 sai ensi-iltansa Kesäyön uni (suom. Lauri Sipari), joka oli edellisen kerran samalla
näyttämöllä ensi-illassa 5.12.1987 (ensi-illan 5.12.1987 mustavalkoiset valokuvat Kari Hulkko ja ensi-illan 16.3.2019 värikuvat Ia Samoil).


Näytelmässä Hermia rakastuu vastoin isänsä Egeuksen tahtoa Lysanderiin. Hermian paras ystävä Helena taas rakastaa Demetriusta. Nuoret pakenevat metsään, jossa tekevät taikojaan keijukaisten kuningas Oberon ja maahinen Puck. He saavat Oberonin vaimon Titanian rakastumaan aasiin, joka on loihdittu herra Perä. Lopussa herttuapari Theseus ja Hippolyta viettävät häitään yhdessä nuorten kanssa. Hääohjelmaan kuuluu käsityöläisten metsässä harjoittelema näytelmä
Mitä murheellisin komedia Pyramuksen ja Thisben kohtalosta”.


Tuolloin 1987 ylhäisten puvustus tehtiin huippumuodikkaasti isoine olkatoppauksineen ja laskostettuine housuineen valkoisista luonnonsilkeistä, kun taas käsityöläisten vaatteet etsittiin kokonaan pukuvarastosta. Käytin näytelmän koko puvustusbudjetin seitsemän roolin puvustukseen. Silkkipukujen virikekuvastoa olivat muotilehdet ja Pariisin pret-a-porter ja haute couture.


Nyt 2019 kaikki näyttelijät ovatkin teatterityön ammattilaisia ja virikekuvastoa ovat Stanislavskin teatteripuvut. Ylhäisiä hallitsijoita näytellään tintamareskien takana kuvastamassa vanhoillisuutta. Nuorille rakastavaisille tytöille tilasin
lehtikuviolliset legginsit ja käsinmaalatut linnunsulkahuivit.Kaikilla muilla on vihreänsävyiset vaatteet, koska kaikki näyttelijät esittävät metsää ja lintuja, kun eivät ole muussa roolissa. Vanhasta versiosta oli karsittu näytelmä näytelmästä kokonaan pois, kun taas tässä uudessa versiossa se esitettiin ja puvustettiin pieteetillä alaotsikkona ”rakkaudesta teatterintekemiseen”.


Pitkän teatteriuran on Kajaanin kaupunginteatterissa tehnyt myös näyttelijä Esko Vatula. Vuonna 1987 hän oli nuori rakastaja Lysander (kuva 11) ja nyt 2019 herttua Theseus (kuva 12).


Kajaanin kaupunginteatterissa, joka on myös alueteatteri, näytelmät ja ensi-illat seuraavat toisiaan. Parhaillaan suunnittelen skenografioita syksyn kiertuenäytelmiin, Juha Jokelan Fundamentalistiin ja Aki Ollikaisen näytelmään Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen.


Tervetuloa Kajaaniin ja kaupunginteatteriin!


Riitta Raunio

Kuva 1: Titania (Leena Suomu) ja Kuva 2: Titania (Teija Töyry) ja aasi (Kimmo Penttilä)
Kuva 3: Puck (Jukka Aaltonen) ja Kuva 4: Puck (Satu Turunen)

Kuva 5: Käsityöläiset (Marja Myllylä, Rauno Ahonen, Kaisa Sarkkinen, Lasse Aho, Vesa Kaikkonen ja Hannes Lukinmaa)

Kuva 6: leijona (Satu Turunen), kuu (Perttu Hallikainen), Thisbe (Mika Silvennoinen) ja Pyramus (Kimmo Penttilä)

Kuva 7: Lysander (Esko Vatula), Hermia (Virve Larimo) ja Demetrius (Vesa Repo)
Kuva 8: Hermia (Maria Palmu), Lysander (Markus Virtanen), Demetrius (Antti Hovilainen) ja Helena (Sohvi Roininen)
Kuva 9: Puck (Jukka Aaltonen) ja Oberon (Juha Häkkänen) ja kuva 10: Puck (Satu Turunen) ja Oberon (Esko Vatula)
Kuva 11: Lysander (Esko Vatula) ja Hermia (Virve Larimo) ja Kuva 12: Hippolyta (Teija Töyry) ja Theseus (Esko Vatula).
Pukuluonnokset Riitta Raunio.