Maaliskuun kirjoittaja on helsinkiläinen käsityönopettaja Inga Pihlhjerta, joka jäi vuosi sitten eläkkeelle työskenneltyään 30 vuotta Helsingin työväenopistossa. Hän on myös ollut Tekstiilikulttuuriseuran hallituksessa mukana vuosina 2008–2014.


Maaliskuu: Muistot lämmittävät

Sweet memories on nimenä torkkupeitolla, jonka tein vuosia sitten. Kaikki alkoi kahdesta sinipohjaisesta kangastilkusta, joissa on norsuja. Olin ostanut palat matkamuistoksi Thaimaasta. Sininen ei ole minun värini, mutta tuollaisena harmahtavana sävynä se sopii lempivärieni lilan ja syklaaminpunaisen kaveriksi.


Keräsin sini- ja punasävyisiä puuvillatilkkuja jonkin aikaa. Omista varastoista löytyi jämäpaloja kummitytöille vuosien varrella ommelluista kukkamekoista, rottinkisohvan punapohjaisista irtopäällisistä, opiskeluaikaisen puuvillailtapuvun helmasta… Töissä työväenopistolla keräilin tilkkuja luokkien vaihtolaatikoista ja opiskelijoilta sain ihania tilkkulahjoituksia. Minusta tilkkutyön idea toteutuu hauskemmin, jos ei tarvitse ostaa ehjää kangasta ja silputa sitä tilkuiksi. Toki loppuvaiheessa jouduin vähän kangaskaupoillekin. Reunakaitaleet veivät aika suuret palat kangasta eikä tumman sinisiä sävyjä kertynyt muuten tarpeeksi.

Hirsimökki on tekniikkana minulle mieleinen. Halusin pitää kaitaleet kapeina ja työskentelyn rentona. Ompelin sinisiä ja punaisia neliöitä niin, että toinen kulma on tumma ja toinen vaalea. Kaitaleet eivät ole aina tasaleveitä ja suoristin neliöt vasta lopuksi pyöröleikkurin ja neliöviivaimen avulla samankokoisiksi. Valmis täkki on noin 175x175 cm ja se on tikattu koneella puuvillavanun ja pinkin puuvillavuorin läpi vaaleanpunaisesta reunaraidasta ja diagonaalisesti punaisten ruutujen keskeltä.

Nurjalla puolella on vielä ripustuskujat paikoillaan. Sweet memories oli esillä Göteborgissa Pohjoismaisessa tilkkutyötapahtumassa, johon osallistuin vuonna 2009.

Aloitin projektin ollessani vuorotteluvapaalla. Vapaaseen kiinnittyy paljon mukavia, mutta myös haikeita muistoja. Kuten minulle usein käy, tämäkään työ ei valmistunut ihan hetkessä. Nyt täkki on taiteltuna sohvani päädyssä. Sen sisään on mukava kääriytyä. Sittemmin olen ommellut tilkuista torkkupeitot myös siskolleni, veljelleni ja kälylleni. Sweet memories oli ensimmäiseni.

Klikkaa tästä kirjoittaaksesi tekstiä