Luentosarja 2023
Kuidusta kuteeksi
Tekstiilikulttuuriseura järjestää yhdessä Helsingin työväenopiston kanssa joka syksy luentosarjan jossa käsitellään tekstiilejä vaihtuvista teemoista käsin.
Syksyn 2023 teemana on KUIDUSTA KUTEEKSI.
Luennot kuuluvat Tekstiilikulttuuriseuran ja Helsingin työväenopiston yhteistyössä järjestämän Kuidusta kuteeksi -luentosarjaan, jonka kantavana teemana on perinteisten materiaalien uusi tuleminen ja käsityöläisten edustama perinteisten materiaalien uudenlainen tulkinta. Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.
Voit tulla seuraamaan luentoja Opistotalon Viipurisaliin (Helsinginkatu 26), tai katsoa ne työväenopiston YouTube-kanavalta joko suorana tai tallenteena kahden viikon ajan. YouTube-linkit luentojen seuraamiseen löytyvät Helsingin työväenopiston sivuilta, sekä alempaa luentojen kuvauksien yhteydessä.
Lisätietoa ja tarkempi kuvaus alempana, sekä Helsingin työväenopiston sivuilla:
9.11.2023 Suomalaiset kuituinnovaatiot
Klo 16.45 Suomalaiset kuituinnovaatiot, niiden erot ja valmistustavat; Riikka Räisänen, käsityötieteen ja käsityön pedagogiikan professori, Helsingin yliopisto
Luentosarjamme avaa käsityötieteen ja käsityön pedagogiikan professori Riikka Räisänen, jolla on yli parinkymmenen vuoden kokemus tekstiilimateriaaleista sekä niiden opetuksesta ja tutkimuksesta. Luennossa tarkastellaan suomalaisia selluloosapohjaisia kuituinnovaatioita, miten näitä kuituja tuotetaan, mitä yhteisiä ominaisuuksia niillä on ja miten ne poikkeavat toisistaan. Näkökulma on kuluttajalähtöinen. Mitä kuluttajan tulisi tietää näistä kuiduista.
Klo 17.30 Liikkuvat tekstiilit perinteisillä käsityötekniikoilla; Maija Vaara, tohtorikoulutettava, Aalto yliopisto
Ensimmäisen luentopäivän päättää Aaltoyliopiston tohtorikoulutettava Maija Vaara. Luennossa Vaaran tarkastelussa on olosuhteiden vaihtelun vaikutuksesta liikkuvat uudet materiaalit ja niiden kanssa työskentely käyttäen perinteisiä käsityötekniikoita kuten kudonta ja nypläys. Millaisia voisivat olla älytekstiilit, jotka eivät tarvitse johtoja ja virtalähdettä?
16.11.2023 Villa
Klo 16.45 Suomalalaiset villat ovat villana primitiivisiä. Miten tämä näkyy pienkehräämössä; Sanski Matikainen, yrittäjä, Saimas Spinnery Oy
Luentosarjamme toinen osio käynnistyy kehräämöyrittäjä Sanski Matikaisen luennolla. Matikainen pureutuu esitelmässään suomalaisen villaan, sekä pienkehräämötoimintaan. Suomalalaiset villat ovat villana primitiivisiä. Miten tämä näkyy pienkehräämössä. Suomalaiset alkuperäiset lammasrodut kuuluvat lyhythäntäisiin pohjoismaalaisiin lammasrotuihin. Näiden rotujen villa voidaan kutsua primitiviseksi. Mitä se tarkoittaa? Miten tämä näkyy langassa ja pienkehräämön toiminnassa.
Klo 17.30 Näkökulmia neulesuunnitteluun; Juha Vehmaanperä, neulesuunnittelija, tekstiilitaiteilija
Luentosarjan toinen osio päättyy neulesuunnittelija ja tekstiilitaiteilija Juha Vehmaanperän luentoon. Esitelmässä Vehmaanperä käsittelee tapoja työskennellä neulesuunnittelun, taiteen ja muodin yhtymäkohdissa. Esitelmässä käydään läpi neulesuunnitteluun liittyviä työskentelyprosesseja ideoimisesta ja mallitilkuista lopullisen tuotteen suunnitteluun ja valmistukseen. Vehmaanperä puhuu tulevaisuuden käsityöstä 3D-tulostamista ja neulesuunnittelua yhdistävän projektinsa kautta.
23.11.2023 Runkokuidut
https://youtube.com/live/qK3vfSkZR3o?feature=share
Klo 16.45 Suomalaisen luonnonvaraisen nokkosen muokkaus ja kehrääminen käsityömenetelmin; Riikka Platonova, tekstiiliartesaani
Luentosarjan kolmannen ja viimeisen osion aloittaa tekstiiliartesaani Riikka Platonova. Esitelmässä Platonova alustaa lyhyesti nokkoskuidun käytön historiasta, sekä yksityiskohtaisesti nokkoskuidun keräämisestä, muokkaamisesta ja kehräämisestä. Hän avaa myös, mihin tekstiileihin nokkosta on käytetty ja mihin se erityisesti sopii.
Klo 17.30 Pellavan matka pellolta langaksi; Leena Pesu, pellavayrittäjä, Linen Stories
Luentosrajan päättää pellavayrittäjä Leena Pesu. Luennossaan Pesu Käy läpi pellavan viljelyn ja työstämisen langaksi sekä perinteisin menetelmin että nykytekniikoilla. Luennolla Pesu pohtii sitä, mitkä ominaisuudet tekevät pellavasta ainutlaatuisen, sekä mitä kaikkea pellavasta voidaan tehdä?