Kuukauden tekstiili 2024 - kesäkuu

02.06.2024

2000-luku: Koneommellut pitsit

Teksti ja kuvat: Rinna Saramäki

Siinä missä ensimmäinen nypläystä vastaavaa koneellinen tekstiili, tylli, keksittiin 1800-luvun alussa, ommellun pitsin koneellistaminen pysyi vielä pitkään ratkaisemattomana ongelmana. Lopulta 1800-luvun loppupuolella keksittiin, että jos puuvillalangalla kirjoo tiheää konekirjontaa silkkikankaalle, silkin voi syövyttää kokonaan pois lipeällä tai tietyillä voimakkailla hapoilla, ja jäljelle jäävät toisiinsa kietoutuneet kirjontalangat pitsimäisenä kuviona. Varsinkin Sveitsin pitsikeskus St. Gallen erikoistui tämän "kemiallisen pitsin" (chemical lace, dentelle chimique) valmistamiseen. Koneommellut pitsit olivat paljon käsin ommeltuja pitsejä edullisempia, mutta kalliiden materiaalien ja vaarallisten kemikaalien takia edelleen melko hinnakkaita. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen koneommeltua pitsiä käytettiin haute couturen coctailmekkojen ohella lähinnä pikku pitsikauluksiin. Ja sellaisena tilanne pysyi 2000-luvulle asti.

Vuonna 2008 Prada esitteli syksy-talvimallistossaan (https://www.prada.com/ww/en/pradasphere/fashion-shows/2008/fw-womenswear.html) kokonaan koneommellusta pitsistä tehtyjä hameita ja mekkoja. Koristeellisen pitsimateriaalin yhdistäminen linjoiltaan yksinkertaisiin vaatteisiin oli jotain aivan uutta, ja teki pitsistä pitkästä aikaa tyylikästä ja muodikasta, vanhahtavan ja pikkusievän sijaan. Muoti-ilmiön tunnistettuaan tekstiilivalmistajat ottivat asiakseen tuoda koneommellun pitsin massojen ulottuville. Tekstiiliteknologian kehittymisen ansiosta vaarallisia kemikaaleja tai kallista silkkipohjaa ei enää tarvittu. Veteen liukenevasta polyvinyylialkoholista tehtiin kuitukangasta, jolle pitsikuviot voitiin kirjoa. PVA-pohjalle kirjottu kuvio ei tarvinnut kuin huoneenlämpöisen vesikylvyn ja kuivatuksen, aiempien ympäristölle ja työntekijöille vaarallisten kemikaalien sijaan.

Vaikka suuri osa 2000-luvun koneommellusta pitsistä on kirjottu paksulla langalla ja harvoin pistoin ajan ja rahan säästämiseksi, ja kuviomallit toistavat mielikuvituksettomasti vanhoja malleja, myös poikkeuksia on. Koneommellun pitsin tekniikalla on luotu innovatiivisia pitsimalleja, jotka eivät jäljittele aikaisempia esikuvia vaan ilmentävät omaleimaista 2000-luvun pitsisuunnittelua.

KUVATEKSTI: Japanilaisen Mi.Ya.Co-pitsimyymälän koneommeltuja pitsejä (https://www.miyaco.net)