Kuukauden tekstiilit 2011

Kuukauden tekstiilit 2011

Vuoden 2011 Kuukauden tekstiilit ovat Laila Kindtin kokoelmasta, jonka löydät nykyään kokonaisuudessaan myös Finnasta. Se on osa Kansallismuseon yleisetnografisia kokoelmia päänumerolla VK6471.

Tammikuu: Kashmir

Helmikuu: Dhaka, Nepal

Maaliskuu: Pohjois-Thaimaan kaitalekirjonta

Huhtikuu: Pulchari

Toukokuu: Japanin obi ja kimono

Kesäkuu: Ikat

Heinäkuu: Batiikki eli kuvanesto vahalla Jaavalla

Elokuu: Indigo

Syyskuu: Huipil naisten pusero, Guatemala

Lokakuu: Navajokudonta

Marraskuu: Ghanan kente

Joulukuu: Turkin sukka

Syksyllä 2010 pidetyn luentosarjan Tekstiilikulttuuria kaiken aikaa yhteydessä Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston Opistotalolla saimme nauttia kolmesta eri tekstiilinäyttelystä, joiden esineet olivat esimerkkejä lehtori Laila Kindtin huikean laajasta yksityiskokoelmasta. Kokoelman esittely jatkui vielä tammikuussa 2011 Helsingin yliopiston tiloissa Siltavuorenpenkereellä olleella uudella näyttelyllä. Jotta mahdollisimman moni tekstiileistä kiinnostunut voisi tutustua edes muutamiin kokoelman esimerkkeihin, Laila Kindt on poiminut 12 tekstiiliä tai tekstiiliryhmää eli yhden joka kuukaudelle esiteltäväksi vuonna 2011 Tekstiilikulttuuriseuran sivuilla Kuukauden tekstiilinä.

Kokoelmansa synnystä Laila Kindt kertoo näin: "Olen koonnut esineet turistimatkoilla lähinnä 1960-, 1970-, 1980- ja 1990-luvuilla. Vaikka olin etukäteen yrittänyt tutustua maan tekstiiliperinteeseen, oli pakko tyytyä rajattuun tarjontaan. Lisäksi perilläoloaika ja opettajan matkabudjetti asettivat omat rajoituksensa. Kokoelma on syntynyt rakkaudesta tekstiileihin sekä kiinnostuksesta niiden valmistustapoihin, käyttöön ja merkitykseen asinaomaiselle yhteisölle.

Jos pääsin kohdemaahan toistamiseen useamman vuoden kuluttua, oli pakko todeta taidon hiipuneen ja käytettyjen materiaalien tason heikenneen. Yritin "ehtiä ennen" ja siksi ostaa jotakin, jota vielä oli saatavilla.

Olen valokuvannut tekstiilejäni heinäkuusta 2010 alkaen. Kuvien ja lyhyiden tekstien avulla haluan laajentaa kokoelmani esittelyä, ennen kuin osa tekstiileistä siirtyy Suomen kansallismuseon ja Kulttuurien museon kokoelmiin."