Kuukauden tekstiili: Taitoa oppimassa ja opettamassa

Auli Sookari: Helsinkiläisestä käsityön opettajasta yrittäjäksi Kaliforniaan

Auli Sookari opettaa työpajoja sekä tekee omia kudonta- ja kasvivärjäys-projektejaan perustamassaan Auli’s Studiossa Mill Valleyssä. Tässä Kuukauden tekstiilissä hän kertoo työstään Kaliforniassa.

Auli?s Studio ? Postikortti (Kuva: Andy Freeberg

Kun Suomessa käsityötaitoja lisättiin Unescon aineettoman kulttuurin luetteloon, halusin tutkia, kuinka aineeton kulttuuri huomioitiin San Franciscon alueen museoissa.

Suoritin museologian perusopinnot, perehdyin museoiden toimintaan ja sain huomata, että alueen satojen museoiden käsityöpajojen tavoitteet eivät liittyneet taitoihin tai niiden säilyttämiseen.

Unescon aineeton kulttuuri käsitteenä oli tuntematon eikä vaikuttanut museoiden toimintaan eikä käsityökulttuurin tai taitojen elävänä säilyttämistä mainittu yhdessäkään ohjelmassa!

Kiinnostuin sen sijaan runsaasta käsityöpajatarjonnasta, joita järjestivät muut yksityiset toimijat, studiot ja yhdistykset. Osallistuin joihinkin näistä huomatakseni, että omatkin taitoni riittäisivät monenlaisten kurssien järjestämiseen.
Jo aineopinnot 1980-luvulla Savonlinnan OKL:ssä sisälsivät runsaasti harjoituksia, jotka antoivat laajan materiaalituntemuksen, teknisiä taitoja ja niiden päivittämisen tärkeyttä painottavan asenteen. Pitkän opettajaurani aikana olen yrittänyt ylläpitää ja ajanmukaistaa käsityöllisiä taitoja ja nyt ne ovat nykyisessä tilanteessa antaneet itseluottamusta ja olleet avain uudelle uralle.
Tosin ajatus siitä, että taidoilleni olisi kysyntää yksityisillä markkinoilla, on vaatinut asennemuutosta ja uudentyyppisen osaamisen kartuttamista. Markkinointi ja brändäys ovat vaikeimmalta tuntuva mutta pakollinen osa asemaani yrittäjänä ja asiakkaiden hankinnassa.

Open Studios -tapahtuma studiolla 2019 (Kuva: Andy Freeberg

Remontoin autotallista työtilat studiolleni, pystytin Suomesta tuodut kangaspuut ja varustelin mahdollisimman muunneltavat työtilat omille projekteille ja työpajaopetukseen. Tein nettisivut, aloin kartuttaa postituslistaa, ryhdyin kutomaan räsymattoja ja ilmoittauduin alueen Open Studios -tapahtumaan.

Oli upotettava näpit saveen, hypättävä tuntemattomaan ja katsottava mitä seuraa, vaikka koin melkoista epävarmuutta. Kaikki se kannatti ja sain tapahtuman seurauksena paljon huomiota sekä hyvää palautetta. Mattojen estetiikasta pidettiin ja niiden ekologisuutta arvostettiin.

Sequoia -jättiläispunapuun siemenistä eristetään väriainetta (Kuva: Auli Sookari)

Kudonta on alusta alkaen ollut mukana pääasiassa omaksi iloksi sekä rakkaudesta räsymattoihin ja joskus myös myyn niitä. Syksyllä 2022 otan osaa kaupunkimme taidekävelyyn, jossa on esillä sekä mattoja että paikallisilla kasveilla värjäämiäni villa- ja silkkihuiveja. Olen usean vuoden ajan testaillut paikallisilla väriaineilla värjäämistä ja uusi huivimallisto tulee nyt näytteille tapahtumaan. Taideaineiden opettajan uskottavuus ei perustu arvosanoihin ja koulutukseen, vaan häneltä odotetaan luovuutta, taitoja ja omaa taiteellista uraa sekä teoksien esittelyä näyttelyissä ja tapahtumissa. Työni luokitellaan täällä kategoriaan ’Art’.

Huiveja värjätään (Kuva: Auli Sookari)

Samaan aikaan kutsuin pienen ryhmän ystäviä pilottityöpajaan, jossa värjäsimme lankoja luonnon väreillä. Kokeilimme pihapiiristä, lähimetsästä ja Sierra Nevadan vuoristosta keräämiäni kasveja sekä muutamia perinteisiä luonnonväriaineita, joita hankin käsityöliikkeestä.

Villalanka muuttui pian huiveiksi ja kurssin sisältöjä muokkaan kokemusteni ja palautteiden perusteella jatkuvasti.

Olen aiemmin myös tarjonnut huovutus-, neulonta-, kudonta-, muovipussin sulatus- ja mehiläisvahakääre- työpajoja. Ne eivät ole olleet yhtä suosittuja ja olen poistanut ne ohjelmasta. Profiloituminen selkeyttää studion ilmettä ja tunnettavuutta ja keskittyminen värjäykseen tuntuu tällä hetkellä kiinnostavimmalta.

Tarjoan työpajoja omilla nettisivuillani sekä Airbnb -elämyksinä yrityksen alustalla. Ensimmäinen järjestämäni elämys ’Dyeing a Scarf with California Plants’ oli tammikuussa 2019. Experiences -elämykset ovat sekä matkustajille, että paikallisille suunnattuja työpajoja ja asiakkaat valitsevat kurssini erilaisin perustein.

Tavallisimpia ovat kiinnostus kasvivärjäystä kohtaan ja mahdollisuus oppia värjäämään. Tekstiilien ympäristövaikutukset huolestuttavat erityisesti nuoria ja heille luontoystävällisyys on tärkeää. Kurssille tullaan monesti yhdessä ystävien kanssa ja luovan kokemuksen jakaminen koetaan tärkeänä. Monia kurssilaisia kiehtoo värjäyksen kulttuuriset ja historialliset piirteet. Korostan työpajassa sitä, että kuka tahansa, ilman mitään ennakkotaitoja voi tulla mukaan ja onnistua, mutta myös kokeneemmat värjääjät ovat myös tervetulleita ja silloin menemme perusteita syvemmälle.

(Kuukauden tekstiili jatkuu kuvien jälkeen!)

Työtilat ovat ulkona. Asiakas värjää Osage orange -puun purulla. (Kuva: Auli Sookari)

Ryhmäkuva työpajan päätteeksi (Kuva: Auli Sookari)

6-vuotiaiden narureppu -projekti (Kuva: Auli Sookari)

Koulujen taideainetarjonta on vaihtelevaa, ja monet vanhemmat painottavat lastensa valinnoissa akateemisia aineita. 13-vuotiaalla koululaisella ei enää välttämättä ole ollenkaan taideaineita lukujärjestyksessään. Jotkut koulut, kuten Waldorf -koulut tarjoavat paljon taideaineita, ja niissä käsityölliset työtavat lukeutuvat taideaineiden sisään, ei erilliseksi oppiaineeksi.

Koulujen taideaineiden puute korvataan usein koulun jälkeisillä harrastuksilla ja kursseilla, joihin monet jo alakouluikäisetkin lapset suuntaavat joka arkipäivä koulun jälkeen. Päädyin opettamaan koululaisten kursseja, kun naapuruston äidit kysyivät olisinko halukas järjestämään taidekursseja heidän lapsilleen. Tartuin tarjoukseen ja opetan nyt 4-5 lapsen ryhmiä muutamana päivänä viikossa.

Torkkutäkkiä kasaamassa (Kuva: Auli Sookari)

6-8 vuotiaille suunnitellut kurssit ovat 4 viikon mittaisia ja kokoontumiset kestävät 1,5 tuntia kerran viikossa.

Heidän kanssaan olemme esimerkiksi solmineet amppeleita, huovuttaneet palloja, solmuvärjänneet, ommelleet pistoja, kutoneet, maalanneet taikinalla, värjänneet villaa Koolaidilla, virkanneet maskotteja ja painaneet t-paitoja.

10-14 vuotiaiden kurssit ovat 8 viikon mittaisia ja sisältävät 16 tuntia työskentelyä. Tämän ryhmän kanssa voi tehdä kaikkea mahdollista sillä ryhmä on pieni, taitava ja innokas. Ompelemme itse suunniteltua ryijyä, teemme kesävaatteita, opimme kirjansidontaa, kasvivärjäämme, kudomme, painamme kangasta, teemme shibori-värjäyksiä, ja niin edelleen!

12 -vuotiaat esittelevät töitään (Kuva: Auli Sookari)

Muutaman kesänä olen tarjonnut lasten kesäleirejä. Ne ovat päiväleirejä, jolloin työskennellään 10-14 välillä ja tietenkin pidetään myös hauskaa. Näitä leirejä olen vetänyt yhdessä ompeluun erikoistuneen opettajan kanssa, jolloin ryhmissä on 8 lasta kerrallaan.

Uusi alue, johon olen hakeutunut mukaan on yrityksille virkistyspäiviä ja sosiaalisia tapahtumia järjestävä yritys, jonka valikoimiin kasvivärjäys työpajani on ilmestymässä lähiviikkoina.

Odotan innolla kuinka tarjoukseni otetaan vastaan ja mitä se tuo tullessaan. Käsityöyrittäjän arki Kaliforniassa on ollut minulle jatkuvaa uusien polkujen ja mahdollisuuksien etsintää, tilaisuuksiin tarttumista, epävarmuuden tunteen voittamista ja vanhojen ajatusmallien täysremonttia.

Mainostoimiston virkistysiltapäivä (Kuva: Andy Freeberg)

Auli Sookari työskenteli käsityön opettajana lähes 30 vuotta Suomessa. Hän muutti vuonna 2018 Kaliforniaan. Auli opettaa työpajoja sekä tekee omia kudonta- ja kasvivärjäys-projektejaan perustamassaan Auli’s Studiossa Mill Valleyssä.

Auli's Studio -nettisivut:

Auli's Studio Instagramissa: