Kuukauden tekstiili 2017 - maaliskuu

01.03.2017

Arvottomuus

Kirjoittaja ja kuvat: Piitu Nykopp

Käsitellessäni arvottomuuden tunnetta syntyi installaatio 13/tusina. Nimi perustuu ilmaisuun, että joku on niin vähäpätöinen, että niitä mahtuu kolmetoista tusinaan. Teos muodostuu kolmestatoista roikkuvasta nukkehahmosta. Näillä nukkemaisilla hahmoilla ei ole enää nuken perinteistä funktiota vaan ne toimivat ajassa ja tilassa taideteoksena. Nukkehahmot ovat saaneet vaikutteita mm. 1800-luvun posliinisista chinanukeista. Tämän teoksen kautta haluan välittää ja herättää ajatuksia elämään liittyvistä kokemuksista.

Työskentelyssäni liikun taiteen ja käsityön rajapinnoilla. Koen, että rajapinnat luovat uutta ilmaisua ja uusia keinoja ilmaisuun. Näissä hahmoissa yhdistyy muotokieli, maalaustaide ja useat tekniset ratkaisut. Olen tuotteistanut tämän nukketyypin kurssiksi, jota opetan nimellä Taidenukke I.

Nuken valmistus alkaa hahmon piirtämisellä kankaalle jonka jälkeen nukke ommellaan ja täytetään. Työ jatkuu pintakäsittelyllä, joka määräytyy halutun lopputuloksen mukaan. Pintakäsittelyyn olen kehittänyt monenlaisia mielenkiintoisia tekniikoita materiaalien ja menetelmien vapaan yhdistelyn myötä.

Kasvot ja hiukset maalaan akryyliväreillä. Nuken maalaamiseen käytän myös esim. mustetta ja kahvia.

Jokainen nukke saa omat persoonalliset kasvot ja mieleisensä kampauksen.

Mekon viimeistelen olemuksen mukaiseksi. Kehittämäni laminointitekniikka mahdollistaa monenlaisten materiaalien käytön. Näin pintastruktuurista saa mielenkiintoisen.

Näyttelyn, jossa installaatio oli esillä, lehdistötilaisuudessa esittelin työni taustoja paikalle saapuneelle amerikkalaiselle toimittajalle. Hän tuumasi minulle, että kolmetoista on leipurin tusina eli yksi ylimääräinen tekee tarvittaessa tusinasta täydellisen. Sille tielleen jäi arvottomuus ja tilalle nousi täydellisyys!