Kuukauden tekstiili 2018 - joulukuu

01.12.2018

Valkoinen antependium Hämeenkosken kirkossa

Kirjoittaja: Helena Vaari

Kuva Juha Tanhua.
Kuva Juha Tanhua.

Paju sopii symboliksi myös jouluun. Se kertoo uudesta elämästä, Jeesuksen syntymästä. Valkoinen on viattomuuden, ilon ja juhlan väri. Ensimmäisen adventin ja palmusunnuntain yhteys elää myös pajunkissoissa ja Hoosianna-hymnissä.

Antependiumiin ompelin kullanväristä silkkikangasta ikkunan kaariin ja hentoa vaaleanvihreää ja sinistä kirjontaa pajun ympärille. Ne kertovat elämästä, keväästä, taivaasta ja toivosta.

Pajunkissat eli Pohjolan palmut korvaavat palmunoksat meillä Suomessa, kun palmusunnuntaina juhlimme Jeesuksen tuloa Jerusalemiin. Pajunkissat hohtavat valkoisina ja silkkisinä, ne ovat kevään tuojia, uuden elämän ja kasvun symboleita.

Paju on sitkeä kasvi, sitä voi verrata Kristuksen elämään ja uskoon. Pienikin alku saa pajukepin kasvamaan, pienikin uskonjyvä on alku ja kelpaa Jumalalle. Paju on aika arkinen kasvi, kuten me kaikki ihmiset. Arki on tärkeä osa elämää. Arki saa juhlan tuntumaan juhlalta, kun on sen aika. Kristus tuli ihmiseksi (pajuksi) ja kuoli meidän syntiemme tähden, että me saamme elää.

Valkoista kirkkotekstiiliväriä käytetään Kristus-juhlissa, suurina pyhinä. Antependiumissa eli alttarivaatteessa paju on keskellä elämänpuuna. Pajunoksat kaartuvat sivuille kuin Kristuksen kädet. Muoto on juhlava kuin kruunu. Tekstiilin keskellä on valkoisia pajunkissoja. Aivan yläosasaan kirjoin kirkkaita lasihelmiä ja vuorikiteitä. Ne ovat valon, puhtauden ja juhlan symboleita. Pajun kaartuessa sivuillle, se alkaa kasvaa ja vihertää, pienet silmut muuttuvat vihreiksi lehdiksi – elämä jatkuu Kristuksessa.

Joulun ja pääsiäisen juhlaa on kultareunaisten ikkunakaarien alla. Punainen amaryllis on Jeesuksen, Marian, rakkauden ja veren symboli. Violetit ja punaiset tulppaanit kertovat pääsiäisen kärsimyksestä, uhrista ja ylösnousemuksesta.

Lisää tekstiilistä https://www.helenavaari.fi/pohjolan-palmuja-ja-lasihelmia/