Kuukauden tekstiili 2019 - tammikuu

02.01.2019

PUKUSUUNNITTELU JA LAVASTUS NÄYTELMÄÄN AMADEUS (ensi-ilta 20.09.2014)

Kirjoittaja: Riitta Raunio

Olen toiminut pukusuunnittelijana Kajaanin kaupunginteatterissa vuodesta 1983, viimeiset kymmenkunta vuotta skenografina. Valmistuin Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vaatetussuunnittelijaksi 1981, jonka jälkeen olin Seinäjoen kaupunginteatterissa puvustonhoitajana. Pukusuunnitteluja näytelmiin on urallani kertynyt 130 ja lavastuksia noin kolmisenkymmentä. Syksyllä 2014 tein skenografian näytelmään Amadeus.

Kuva 1: Amadeus-näytelmän lavastuksen pienoismalli.
Kuva 1: Amadeus-näytelmän lavastuksen pienoismalli.

Näyttämön värimaailma jakautui selkeästi musta-valkoiseen lavastukseen (Kuva 1) ja värikkäisiin, lähinnä pastellinsävyisiin pukuihin (Kuvat 2 ja 3). Kyseisessä prosessissa oli kolme pukusuunnittelullista pääaihetta: rokokoopukujen kaavoitus ja koristelu, kierrätys sekä opinnäytetyö (helmikuun 2019 Kuukauden tekstiili).

ROKOKOOPUKUJEN KAAVOITUS JA KORISTELU

Puvustossa kopioimme vuosien saatossa hankituista kaavakirjoista miesten rokokoopukujen kaavat, joista useimmat toteutimme roolihenkilöiden takeissa (kymmenisen erilaista kaavaa). Naisten puvuissa kuosittelimme kaavoja ja muotoilimme kankaita suoraan sovitusnukeille esim. päiväpeitteitä ja muita valmiita tuotteita.

Teatterin puvustossa ei ole tarpeeksi työvoimaa eikä aikaa toteuttaa aikakauden vaatimia kultalankakirjailuja, joten teimme koristelut kankaanpainannalla. Opiskelija, joka suunnitteli rouva Mozartin puvustuksen, painoi myös kuvioita yksivärisiin puuvillakankaisiin.

KIERRÄTYS

Olin yhteydessä ennen valmistuksen aloittamista sekä Varpaisjärvellä EU:n hankerahoituksella toimivaan Tekstiilikierrättäjät ry:een (https://tekstiilikierrattajat.fi) ja Kajaanin kierrätyskeskus Entrinkiin. He keräsivät vuoden ajan pyynnöstäni monta jätesäkillistä poistomateriaaleja nimikkeellä "kiiltävät epämateriaalit", joita he eivät itse jatkojalosta, vaan ne menevät pääsääntöisesti poltettaviksi. Näin säästimme puvustusbudjettia ja luontoa. Polyesteriset ikkunaverhot ja sabloonapainanta näkyvät selkeästi myös näytelmän trailerissa. Amadeuksen kaulus- ja hihansuupitsit tehtiin kolmesta pyöreästä joululiinasta aukileikattuina. Muissakin miesten takkien koristeluissa hyödynsimme pitsiliinoja koristelussa.

https://youtu.be/yNHAPo4XAKY Amadeus traileri