Kuukauden tekstiili 2023 - tammikuu

02.01.2023

Piitu Nykopp: Luovuus ja luovuustaidot

Kirjoittaja: Seija-Sisko Mustonen

Luin Piitu Nykoppin Kuukauden tekstiili-kirjoituksen vuodelta 2017, jonka otsikko on luovuus ja luovuustaidot. Siinä pohdittiin, onko luovuus syntymälahja vai voiko sitä opetella ja opettaa.

"Luovuus on inhimillinen mahdollisuus toteuttaa asioita kunkin omista lähtökohdista ympäristön myötävaikutuksella," hän toteaa. "Näin ymmärrettynä luovuutta voi opettaa, opetella ja luovuuttaan voi kehittää". B. Disraelin sanoin "Suurin hyvä, minkä voit toiselle tehdä, ei suinkaan ole rikkauksien jakaminen hänen kanssaan. Se on hänen omien rikkauksiensa paljastaminen hänelle".

Todellakin, luovuutta tarvitaan kaikilla elämän osa-alueilla, eikä aina tule edes mieleen, että jossain toiminnassa olisi erityisesti luovuutta.

Varsinkin arkielämässä luovuutta osoittaa se, että jonkin askareen suorittaa nopeasti ja tehokkaasti tavalla, jonka on itse kehitellyt – laiskuuttaan. Toisaalta luovuus tarvitsee tilaa ja joutilaisuutta, mitä soisi jokaisen elämään lisää. Arjen ongelmanratkaisu on mielestäni parasta luovuutta.

Sama pätee myös käsitöiden tekemisessä, kun samaan lopputulokseen voi päästä eri menetelmillä: valmiiksi osaamallaan tai itse keksityllä. Ei varmaan ole turha sanonta, että työ tekijäänsä neuvoo.

Kirjoituksesta löysin paljon samaa, mitä omassa työskentelyssäni ja prosessissani on. Erityisesti jonkin käsityötekniikan käyttäminen toisessa materiaalissa ja mittakaavan muuttaminen ja molemmat yhdessä. Esimerkiksi perinteisestä, kookkaasta punontatekniikasta materiaalia ja mittakaavaa muuttamalla saa aivan erityyppisen, vaikkapa pienen korun.

Ympäristön havainnointi ja sen taltiointi ovat omia keinojani, joista usein oma luova prosessini käynnistyy. Takorauta-aidan koristekuviot ovat hyvä lähtökohta neulekuvioon, jota voi sitten skaalata eri kokoihin ja kääntää eri suuntiin ja suunnitella, millä tekniikalla sen voisi toteuttaa.

Kuten Piitu Nykopp toteaa, on Nukkumatti hyvä apu ongelmaratkaisussa: illalla kun jää pohtimaan ongelmaa, herätessä se onkin jo ratkaistu.